READING

Zélf kunst ontdekken in Museum Bredius

Zélf kunst ontdekken in Museum Bredius

Middenin Den Haag, aan de Hofvijver, bezoeken we Museum Bredius. Het blijkt het ideale peuteruitstapje voor een regenachtige dag in de kerstvakantie. Er is namelijk allerlei ongewoons te zien op de tentoonstelling Schoonheid Misleidt (t/m 1 april 2018). Sommige schilderijen zijn alleen vanuit een hoek van de kamer te zien, andere moet je via een spiegel bekijken, en hé, hangen die schilderijen nou verkeerd om?

Speciaal voor kinderen is er een Kijkwijzer, die je krijgt bij binnenkomst. Voor kinderen vanaf 6 jaar staat er op de voorkant. Gelukkig blijkt een groot deel van de opdrachten  ook voor onze driejarige hartstikke leuk. En eerlijk is eerlijk: als volwassene ga je er ook beter van kijken! We ontdekken hoeveel verschillende kleuren de kunstenaars wel niet gebruikten, zoeken diertjes en praten over echt en nep.

De opzet van de Kijkwijzer past uitstekend bij de huiselijke en relaxte sfeer van het museum. Zo moeten we bijvoorbeeld aan de suppoost gaan vragen of de schilderijen niet verkeerd om hangen. Bij de entreebalie maken we een puzzel en ruiken we een van de schilderijen.

Het spannendste is de perspectiefkast in de achterste kamer. Het is de enige in Nederland, en de kinderen mogen hem gewoon zelf openmaken. Dr. Abraham Bredius kocht de kast, een soort grote kijkdoos geschilderd door een kunstschilder, in de 19e eeuw. Voor de kleintjes staat een trappetje klaar. Uitstekend voor een peuter in de ‘zelf doen’ fase! 

Nieuwsgierige kinderen worden op hun wenken bediend met een uitgebreide documentatiemap, die ter inzage op tafel ligt. Alle hoe-en-waarom vragen worden erin beantwoord. Als ze willen mogen ze zelfs het depot bezichtigen!


Op de eerste verdieping is de vaste collectie van het museum te zien. Een prachtig gedekte eettafel, tekeningen van Rembrandt waar je met je neus bovenop mag staan en 17de eeuwse schilderijen waar je in alle rust naar kan kijken. Recht tegenover het museum ligt een breed schelpenpad langs de Hofvijver, waar kinderen even lekker kunnen rennen. En vergeet niet om te zingen bij het standbeeld van Haags Jantje, in Den Haag daar woont een graaf …

Kidsproof?
Het museum is niet handig voor buggies, want er is geen lift. Veel tillen dus, of peuterlief in de draagzaak voor op je buik dragen (voor korte stukjes prima te doen!).  Er is geen verschoonplek, maar de suppoosten zijn erg aardig en willen je vast even naar het souterrain begeleiden waar genoeg ruimte is om te verschonen. Het museum ligt op 15 wandelminuten van Den Haag Centraal en op steenworp afstand van twee tramhaltes en parkeergarage Museumkwartier. 

Informatie Museum Bredius
Toen Abraham Bredius ruim negentig jaar oud in 1946 overleed, liet hij de gemeente Den Haag zijn hele collectie van meer dan 200 schilderijen na. Bij zijn vertrek naar Monaco in 1924 had hij zijn grote huis op de Prinsengracht 6 in Den Haag al tot museum gemaakt. Tot 1985 was daar zijn verzameling schilderijen, tekeningen, antieke meubelen, zilver, kristal en porselein voor iedereen te bezichtigen. Na de sluiting van het museum ging de collectie in depot, maar op initiatief van een aantal Haagse kunstliefhebbers en met steun van sponsoren kon in 1990 Museum Bredius, nu aan de Lange Vijverberg 14, opnieuw zijn deuren openen.

Adres:
Museum Bredius
Lange Vijverberg 14
2513 AC Den Haag
T +31-70-3620729

Openingstijden:
Dinsdag t/m Zondag van 11.00 tot 17.00 uur.

Aangepaste openingstijden:
24 december 11:00 – 16:00 uur
25 december Eerste Kerstdag Gesloten
26 december Tweede Kerstdag 11:00 – 16:00 uur
31 december 11:00 – 16:00 uur
1 januari 2018 Gesloten

Toegangsprijzen:
Volwassenen € 6,-
Kinderen t/m 18 jaar en Museumkaarthouders krijgen gratis entree. 

Heb jij Museum Bredius weleens met kleine kunstfanaten bezocht? Deel jouw ervaringen met ons in een reactie hieronder!


Emilie (33) is moeder van Iefke (3) en Leo (5 maanden). Ze is kunsthistorica, gespecialiseerd in de Gouden Eeuw en werkt bij kunsthandel Hoogsteder in Den Haag. Haar man, Jan (33), werkt bij Museum Boijmans. Ze bezoeken met grote regelmaat tentoonstellingen en kunstveilingen met de kinderen. Iefke was pas 3 weken oud toen ze de Lakenhal bezocht. Destijds nog slapend in de draagzak, maar inmiddels vrolijk rondwandelend. Met haar peuterobservaties weet ze Jan en Emilie iedere keer te verrassen én anders te laten kijken.

COMMENTS ARE OFF THIS POST