De allerleukste kinderkunstboeken

Veel musea maken tegenwoordig kinderkunstboeken. Een goede manier om jouw kunstfanaatje voor te bereiden op een museumbezoek. Wij maakten een overzicht van de leukste kinderkunstboeken. En tijdens de Kinderboekenweek hebben we een leuke winactie voor jou. 

Gemeentemuseum Den Haag
In 2007 bedacht het Gemeentemuseum Den Haag een nieuwe manier om kinderen vanaf 4 jaar in aanraking met kunst te brengen: het kinderkunstboek. Conservator Educatie Jet van Overeem ontwikkelde parallel aan de tentoonstelling voor volwassenen speciale kindertentoonstellingen over hetzelfde onderwerp en riep de hulp in van Uitgeverij Leopold en bekende illustratoren. In de kindertentoonstellingen kun je de originele tekeningen, voorstudies en objecten uit de collectie bewonderen. Het eerste boek van het museum was Meneer Kandinsky was een schilder van Daan Remmerts de Vries, dat verscheen bij een grote tentoonstelling over Kandinsky en der Blaue Reiter. Daarna volgde Nacht in het Poppenhuis van Anne Woltz en Thé Tjong-Khing. 

Overige kinderkunstboeken van het Gemeentemuseum Den Haag:

De Koninging die niet kon kiezen | Annemarie van Haeringen
Midden in het land stond een paleis. Daar woonde de koningin die niet kon kiezen. Ze wist nooit in welke kamer of zaal ze zou gaan zitten. Of welke jurk ze vandaag zou aantrekken. Op een dag wilde de koningin een standbeeld van zichzelf laten maken. Maar ze kon weer niet kiezen… In 2010 organiseerde het museum een kindertentoonstelling rondom dit opnieuw uitgebrachte verhaal. Voorlezen vanaf circa 3 jaar.

Keepvogel en Kijkvogel – In het spoor van Mondriaan | Wouter van Reek
Keepvogel zoekt, net als de schilder Mondriaan, naar de nieuwe toekomst. Maar hoe ziet die eruit? Prentenboek met paginagrote kleurenafbeeldingen van het werk van Mondriaan. Voorlezen vanaf circa 4 jaar. 

Mister Orange | Truus Matti
Wie aan Pieter Mondriaan denkt, denkt niet direct aan de kleur oranje. De schilder (1872-1944) is immers vooral bekend door het gebruik van de primaire kleuren. Toch noemt de hoofdpersoon van deze spannende jeugdroman, Linus, de schilder ¬īMister Orange¬ī omdat hij wekelijks bij hem een kistje sinaasappels aflevert. Bij deze wekelijkse overdracht leert Linus de schilder, zijn idee√ęn en zijn werk steeds beter kennen en begrijpen.¬†Vanaf circa 9 jaar.

Ensor, de grote maskerade |  Marije Tolman
De kunstenaar Ensor neemt je mee naar de kust, waar hij allerlei vreemde dieren en wezens ontmoet. Prentenboek met fantasievolle kleurenillustraties, ge√Įnspireerd op het werk van de Belgische expressionist James Ensor (1860-1949). Voorlezen vanaf circa 4 jaar.

De vaas voor de Prinses – Dieter Schubert
De geschiedenis van Delfts blauw vormde de i‚Äčnspiratiebron voor dit grappige prentenboek over twee bevriende muizen, stadsmuis Titus en de Chinese muis Lin. Ze komen terecht in een Delftse plateelbakkerij. Het boek hoort bij de permanente tentoonstelling ‘Het wonder van Delfts blauw’ in de stijlkamers van het museum.¬†Voorlezen vanaf circa 3 jaar. ¬†

Calder – De draad van Alexander | Sieb Posthuma
Alexander heeft een draad. Daarmee kan hij alles maken wat hij in zijn hoofd ziet.¬†Hij vindt de gekste apparaten en voertuigen uit. Op een dag is hij de draad kwijt: hij wil iets maken dat uit zichzelf beweegt. Dan ontdekt hij kleurvlakken die hij aan zijn draden bevestigt en zijn eerste ‘mobile’ is geboren.¬†Voorlezen vanaf circa 4 jaar.¬†


Een zondag met Caillebotte | Ingrid Godon 
Camille woont, als zoon van een tuinman, in de negentiende eeuw op een landgoed bij Parijs. Hij vertelt dat de schilder Caillebotte hem wil schilderen. Maar wie is die man? Voorlezen vanaf circa 6 jaar. 

Edith & Egon Schiele | Harri√ęt van Reek
Egon houdt van treinen, van bloemen, van vogels, van kleuren en van meisjes. Alles wat hij ziet wil hij tekenen. Ook Edith, het meisje dat aan de overkant van de straat woont, met haar wapperende rokken en zachte blosjes. Het prentenboek vertelt het verhaal van kunstenaar Egon Schiele (1890-1918). Niet echt een verhaal waarbij je gelijk denkt ‘daar gaan we een kinderboek bij maken’, want het is heel droevig. Toch heeft Harriet van Reek er een prachtig po√ętisch boek van weten te maken. Voorlezen vanaf circa 6 jaar.¬†

Puzemuze, of op weg naar Rothko | Wim Hofman 
Van knallend blauw, jubelend geel, tot blozend roze en somber zwart. De kunstwerken van de bekende Amerikaanse kunstenaar Mark Rothko (1903-1970) inspireerden veelvuldig bekroond illustrator en schrijver Wim Hofman (1941) tot het nieuwe prentenboek. In ‘Puzemuze, of op weg naar Rothko’ trekken twee vriendjes verwonderd door de wereld. Voorlezen vanaf circa 6 jaar.¬†

Coco of het kleine zwarte jurkje | Annemarie van Haeringen
Wie kent de ‚ÄėLittle Black Dress‚Äô, het Chanel-mantelpakje en Chanel No.5 niet? Het ontroerende verhaal van Annemarie van Haeringen oogt als een modern sprookje. De kleine Coco groeit op in een weeshuis waar ze onder leiding van haar zwartgeklede ‚Äėtantes‚Äô hard moet werken voor de kost. Op haar achttiende moet ze een baantje zoeken. De wereld ligt voor haar open. En √©√©n ding weet Coco heel zeker: ze wil nooit, nooit meer arm zijn. Voorlezen vanaf circa 4 jaar.¬†

Holland op z’n Mooist – Op reis met de Haagse School | Charlotte Dematons¬†
Kunstenaars van de Haagse School legden typisch Hollandse taferelen vast met molens, koeien en heldere wolkenpartijen. De veelbekroonde illustrator Charlotte Dematons heeft een reeks van deze schilderijen verwerkt in het prachtige prentenboek. Voorlezen vanaf circa 3 jaar. 

Allemaal aan tafel | Rindert Kromhout
Graaf Jan gaat op zoek naar een meisje om mee te trouwen, een meisje dat weet hoe het hoort. Prentvertelling met sprookjesachtig verhaal met aandacht voor tafelmanieren en gastvrijheid en kleurenillustratie. Voorlezen vanaf circa 3 jaar.

Karel Appel uit de kapperszaak in de Dapperstraat | Imme Dros & Harrie Geelen
Als Karel Appel vijftien jaar is, moet hij van school en krijgt hij van zijn vader een schaar, een kam en een kappersschort. Maar de jonge Karel wil schilderen! Aangestoken door zijn oom trekt hij eropuit met zijn schilderskist. Voorlezen vanaf circa 5 jaar.


Jan Toorop – het lied van de tijd | Kitty Crowther
Dit verhaal begint op een eiland, ver van hier.  De elfjarige Jan vertrekt alleen naar Nederland om er naar school te gaan. Maar het liefst wil hij tekenen. Prentenboek over het leven en werk van de kunstenaar Jan Toorop (1858-1928). Voorlezen vanaf circa 4 jaar.

De Vogels | Ted van Lieshout & Ludwig Volbeda
Twee standbeelden in de grote stad. Het een staat op het plein, het ander in het park. Ze kijken naar elkaar, maar kunnen elkaar niet bereiken. Ze worden verbonden door de vogels die heen en weer vliegen en die nu eens hier, dan weer daar neerstrijken. Voorlezen vanaf circa 4 jaar.

Constant – Spelen in Nieuw Babylon| Maranke Rinck
Dit kinderkunstboek neemt kinderen mee in de wereld van Constant, de visionaire kunstenaar die in een grote, grijze stad woonde waar de mensen hard werkten en niemand tijd had om te spelen. Behalve Constant. Hij speelde de hele dag, op zijn gitaar en in zijn atelier. En hij maakte de meest fantastische schilderijen. Voorlezen vanaf circa 4 jaar. 

Hubert de Givenchy ‚Äď Voor Audrey met liefs | Philip Hopman
Hubert groeit op in een kasteel in Frankrijk. Zijn moeder geeft grote feesten en hij vergaapt zich aan de jurken van de gasten. Audrey groeit op in een kasteel in Belgi√ę. Hubert trekt naar Parijs waar hij zijn droom waarmaakt. Audrey wordt ontdekt als actrice en ook zij maakt haar nieuwe droom waar. Dan mag ze voor haar eerste grote film kleding uitzoeken in Parijs en komt terecht bij Hubert. Er ontstaat een diepe vriendschap tussen beiden. Voorlezen vanaf circa 6 jaar.¬†

En toen de Stijl – Joost Swarte
Honderd jaar geleden ontstond de invloedrijke kunstbeweging De Stijl.¬†Joost Swarte koos tien kunstenaars die deel uitmaakten van De Stijl of erdoor werden be√Įnvloed. Hij verbeeldt hun atelier en hoe ze werkten. Voorlezen vanaf circa 6 jaar.¬†

Boijmans van Beuningen 

Kinderliedjes over kunstwerken van Boijmans
Ok dit is eigenlijk geen kinderkunstboek, maar een super gave CD met kinderliedjes over kunstwerken in het museum. Wat origineel! Harm Goslink Kuiper maakte 13 kinderliedjes bij kunstwerken uit de vaste collectie. Te koop in de winkel van het museum. 

De verborgen dromen van Dali | Manon Berns 
Spannend jeugdboek uit de serie ‘Blockbusters’ waarin het inventieve vriendenclubje Storm, Jimi, Lara en Juul in een nieuw kunstavontuur verzeild raken. De vrienden proberen een kunstkartel te ontmaskeren. Dan Brown voor kids! Vanaf circa 11 jaar.¬†

Mauritshuis

Mauritsmuis | Dieter Schubert 
Maurits Muis woont in het Mauritshuis in Den Haag. Elke avond na sluitingstijd wandelt Maurits, uitgedost als Vermeer met plooitjeskraag en in een zwart pak, door het museum. De schilderijen komen voor hem tot leven. Hij ruikt het eten en de bloemen die erop afgebeeld staan. Maar er is √©√©n schilderij waar Maurits elke avond absoluut naartoe wil: zijn ‘meisje met de parel’.Niets houdt hem weg van haar lieve glimlach: zelfs geen lekker eten en mooie bloemen.¬†Maar waar is ze? Ze is weg! Voorlezen vanaf circa 3 jaar.¬†

Het meisje met de Parel | Verschillende schrijvers 
Wat doet die kikker bij de stier van Paulus Potter? Waarom fluit het puttertje van Carel Fabritius? En wie is verliefd op het meisje met de parel? Over de meesterwerken van het Mauritshuis zijn vele verhalen te vertellen. In dit boek brengen de beste kinderboekenschrijvers de wereldberoemde schilderijen tot leven.  Voorlezen vanaf circa 4 jaar. 

Stedelijk Amsterdam

De parkiet, de zeemeermin en de slak | Annemarie van Haeringen 
Monsieur Matisse maakt schilderijen in vrolijke kleuren. Als hij ziek wordt, doet hij een geweldige ontdekking. Prentenboek met illustraties in heldere kleuren over de Franse schilder Henry Matisse, bij de tentoonstelling¬†¬†‚ÄėDe oase van Matisse’.¬†Voorlezen vanaf circa 5 jaar.

Rijksmuseum Amsterdam 

Aap en Mol in het Rijksmuseum | Gitte Spee
Mol graaft een gang en komt bij het Rijksmuseum uit. Gauw haalt hij zijn vriendje Aap op. Samen bekijken ze mooie schilderijen zoals De Nachtwacht en Het Melkmeisje, maar dan komt de bewaker achter ze aangerend, want ze mogen helemaal niet in het museum zijn! Waar kunnen ze zich verstoppen? Voorlezen vanaf circa 4 jaar. 

Rijksmuseum ABC | Wim Pijbes
Van A tot en met Z maak je kennis met (delen van) beroemde schilderijen uit het Rijksmuseum in Amsterdam: van de A van Appel tot de Z van Zwaan. Voorlezen vanaf circa 4 jaar. 

Het Grote Rijksmuseum Voorleesboek | Marion van de Coolwijk
Waar gaat die jongen in het schilderij ‘De Nachtwacht’ naartoe? Verhalen van bekende schrijvers bij 25 beroemde schilderijen uit het Rijksmuseum. Vanaf circa 8 jaar.¬†

Teylers Museum

Beer is Los | Aureen Harthoorn
Dankzij een schenking van Peuterspeelzaal de Speelhoek in Haarlem kon het¬†Teylers Museum¬†een digitaal prentenboek maken. ‚ÄúBeer is Los‚ÄĚ, met illustraties van Aureen Harthoorn, is speciaal gemaakt voor kinderen van 3 tot en met 7 jaar. Het verhaal gaat over Bram, een ondernemende kat die op avontuur gaat in de museumzalen. Ondeugend kietelt hij de brommerige Grottenbeer. Als dat maar goed afloopt! Vanaf circa 4 jaar.¬†

Overige kinderkunstboeken

Ik ben een kunstenaar | Marta Altés
Een kleine jongen kan niet ophouden met kunst scheppen: de spiegel, muren, kleding en de kat zijn allemaal potenti√ęle kunstwerken. Maar of zijn moeder daar zo blij mee is. Voorlezen vanaf circa 3 jaar.¬†


Nijntje in het museum | Dick Bruna 
Nijntje en haar ouders bezoeken een museum. Vader pluis denkt dat nijn te klein is: ’te klein, hoe kom je daar nu bij / ik ben al groot zegt nijn’ en dus mag nijn mee naar het museum. Dat vindt zij reuze spannend. Nijntje ziet schilderijen, een mobile en zelfs een stenen beeld. Nijntje denkt: ‘en later als ik groter ben / dan word ik kunstenaar’. Een leuk verhaaltje, dat tevens uitnodigt, ook al ben je nog klein, om toch eens naar een museum te gaan. Want er is voor elk wat wils, dus ook voor jonge kinderen! Voorlezen vanaf 2 jaar.¬†

Nijntje de kunstenaar | Dick Bruna 
Nijntje bezoekt het museum en ziet daar allerlei soorten kunst. Thuis gaat ze zelf aan de slag met haar kleurpotloden. Groot hardkartonnen uitgave met eenvoudige, dikomlijnde illustraties in primaire kleuren en flapjes. Voorlezen vanaf 1,5 jaar. 

Krokodil en het meesterwerk | Max Veldhuijs
In dit boek koopt Olifant een schilderij van de kunstschilder Krokodil. Een schilderij met niets erop. Maar zo mooi! Als Olifant de ogen sluit, ziet hij, al naar gelang de keus van het moment, een berglandschap, een zee met schepen of een sneeuwlandschap. Vanaf circa 2 jaar. 

Niet aanraken Kaatje! | James Mayhew
Grappig boek over ondeugende Kaatje die de schilderijen in het museum aanraakt en erin verdwijnt. Heel handig om zo het fenomeen ‘handjes op de rug in het museum’ te introduceren.¬†Voor eeuwig zonde dat dit boek niet meer verkrijgbaar is in boekhandels. Probeert Marktplaats.nl of rommelmarkten. Vivian schreef een blog over kunstgesprek dat zij met haar peuter had naar aanleiding van dit boek. Voorlezen vanaf circa 2,5 jaar.¬†

Muis in het museum | Lucy Cousins
Muis gaat met haar vrienden naar een museum. Daar zien ze een dinosaurus, een fossiel van een dinosaurusei, een antieke auto, een ouderwetse fiets, een dubbeldekker, een propellervliegtuig, een satelliet, insecten en een sabeltandtijger. Ze spelen met het speelgoed, verkleden zich en eten in het restaurant. Er is altijd weer iets nieuws te ontdekken. En ook altijd weer iets ouds! Voorlezen vanaf circa 2,5 jaar. 

Kobe maakt een museum | Ashild kanstad johnsen.
In alles is wel iets moois te zien en daarom is het soms moeilijk om dingen weg te doen. Dat vindt Kobe ook. Aan het eind van elke zoektochtdag is zijn verzameling spullen wéér gegroeid. Wat kan hij daar eens mee doen?  Juist, een museum beginnen! Het boek is is een aanrader om over verzamelingen en het museum te praten met kids. Voorlezen vanaf circa 4 jaar.


De stip | Peter H. Reynolds
Floor denkt dat ze niet kan tekenen, maar als de juf haar leert beginnen met een stip, merkt ze dat ze veel meer kan dan ze dacht. Danielle gebruikte het boek voor een creatieve activiteit met haar peuter en schreef er een blog over. Een fijn voorlees- en kijkboek voor kinderen vanaf ca. 4 jaar. 

De Krijtjes Staken | Oliver Jeffers & Drew Daywalt 
Teun heeft een probleem. Hij wil een tekening maken, maar als hij zijn kleurdoos opendoet vindt hij daarin alleen een stapel brieven. De brieven komen van zijn kleurkrijtjes, die staken. Zwart wil voor meer dan alleen de lijntjes worden gebruikt en Beige wil niet meer in de schaduw staan van Bruin. Blauw heeft behoefte aan rust na alle rivieren, oceanen en luchten waaraan hij heeft meegewerkt. Ook Rood klaagt dat hij te veel moet doen, terwijl Roze juist graag eens wat vaker ingezet zou willen worden. Kan Teun zijn krijtjes kalmeren en een oplossing bedenken waar iedereen blij mee is? Voorlezen vanaf circa 4 jaar.  

Het Blauwe Paard | Eric Carle 
Eric Carle brengt in Het blauwe paard een hommage aan Franz Marc, een van de schilders die deel uitmaakten van de kunstenaarsgroep Der Blaue Reiter. Maar het is vooral een boek voor alle kunstenaars in de dop, met als subtiele boodschap dat je je niet aan regeltjes hoeft te houden. Alles kan en mag in de kunst, dus ook een blauw paard, een roze krokodil en een gele koe, zolang je maar luistert naar de kunstenaar in jezelf. Danielle gebruikte het boek voor een creatieve activiteit met haar peuter en schreef er een blog over. 


Blauwtje en geeltje | Leo Lionni
Prentenboek waarin twee vriendjes, blauwtje en geeltje, als ze elkaar omarmen groen worden. Als ze thuis komen, worden ze niet meer herkend. Geschikt voor oudere kleuters die kleuren gemengd hebben en zich kunnen identificeren met abstracte kleuren. 

Willewete РNaar het museum | Florence Ducatteau
Wil je alles weten over het museum en wat er te beleven valt? In dit boek lees je meer over wie er allemaal werken en over soorten musea. Mag je een kunstwerk aanraken? Wat is een catalogus? Kun je in een museum ook iets anders doen dan kijken naar wat er tentoongesteld wordt? Op deze en vele andere vragen krijg je een antwoord. Een informatief prentenboek voor kinderen vanaf 5 jaar over naar het museum gaan in je vrije tijd.

Max in het museum | Ellen Cornelis
Daar is Max weer! Ken je hem nog? Hij is gek op tekenen, knutselen en kunst. Deze keer trekt Max erop uit en hopt hij van museum naar museum.  Voorlezen vanaf 4 jaar. 

Kunst met Taart | Thé Tjong-Khing
Een originele kennismaking met kunst voor jonge kinderen. Het schilderij van mevrouw Hond wordt gestolen. De dieren zetten de achtervolging in en komen zo terecht in de grote kunstwerken uit de geschiedenis. Voorlezen vanaf circa 3 jaar. 

Bosch –¬†het vreemde verhaal van Jeroen, zijn pet, zijn rugzak en de bal… |¬†Th√© Tjong-Khing
Jeroen gaat buiten spelen. Maar op deze dag is alles anders dan anders. Hij valt in een ravijn en belandt in een paradijselijke wereld vol vreemde wezens. Een bijzonder kijk- , zoek- en vertelboek in groot formaat over de kunstenaar Jeroen Bosch. Voorlezen vanaf circa 5 jaar. 

Kleuren |Herve Tullet
Doe wat dit boek je vraagt en ontdek de magie van kleuren! Danielle gebruikte het boek voor een creatieve activiteit met haar peuter en schreef er een blog over. Vanaf circa 2,5 jaar.

Een boek | Herve Tullet
Door op een geel bolletje te duwen, verschijnt op de volgende bladzijde nog een bolletje. Als je erover wrijft, verandert het van kleur. Maar pas op, als je het boek kantelt, rollen de bolletjes naar een kant. En wat zal er gebeuren als je in je handen klapt?  Voorlezen vanaf circa 3 jaar. 

De Gouden Lijst | Rindert Kromhout & Gerda Dendooven
Er waren eens een man en een vrouw, die bijna alles hadden.¬†Ze hadden een fijn huis, een grote tuin, twee ondeugende kinderen en werk waar ze veel van hielden. Maar ze hadden nog geen schilderij in huis. Daarom kochten ze op een dag een gouden lijst en vroegen een schilder om er een mooi schilderij in te maken.¬†‚ÄėEen mooi, kleurig schilderij waar we blij van worden.‚Äô¬†Maar de schilder was iets h√©√©l anders van plan‚Ķ Voorlezen vanaf circa 3 jaar.¬†

Op zoek naar Jeroen – Bosch in zijn schilderijen | Paul van Loon
Wat is dat voor geluid, midden in de nacht? Tot zijn grote verbazing komt Paul van Loon in een andere wereld terecht. Een wereld vol vreemde wezens en bizarre taferelen, waarvan hij het bestaan nooit had kunnen vermoeden. Maar de duizelingwekkende werkelijkheid van Jeroen Bosch is niet zonder gevaar… Hoe komt Paul ooit weer thuis? Geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar. 

WINACTIE KINDERBOEKENWEEK
Nee bij ons gaat het niet om griezelen tijdens de¬†Kinderboekenweek. W√©l maakten we een overzicht van de allerleukste kinderkunstboeken voor jou. De peuter van Brigitte is dol op het boek ‘De draad van Alexander’ van het¬†Gemeentemuseum Den Haag. Martine’s dochter Liv (3) wil het liefst elke dag ‘Nijntje in het museum’ lezen. Welk kinderkunstboek is favoriet bij jouw kleine kunstfanaatje? Vertel ons waarom en/of deel er een leuke foto van! Onder de reacties verloten we 5 boekenpakketten ter waarde van 50 euro per stuk. Reageren kan tot de laatste dag van de Kinderboekenweek: zondag 15 oktober.¬†

 

 


Brigitte (37) is de oprichter van Stichting Kunstfanaatjes. Met haar freelance werk richt ze zich op publieksbereik (educatie & communicatie) in de culturele sector. Ook is ze een enthousiast museumdocent. Ze woont samen en en heeft een zoontje, Max van bijna 4 jaar oud.

COMMENTS ARE OFF THIS POST