READING

10 dingen die je nog niet wist over Salvador Dalí

10 dingen die je nog niet wist over Salvador Dalí

In Museum Boijmans Van Beuningen is t/m 28 mei 2017 de tentoonstelling Gek van Surrealisme te zien. Lees het artikel van gastblogger Geraldina om te zien of peuters ook te porren zijn voor wat surrealisme. Salvador Dalí is een van de bekendste kunstenaars in de tentoonstelling. Wie kent deze excentrieke kunstenaar met de lange krulsnor niet? Was het een genie of een volslagen idioot? Feit blijft dat zijn kunst nog altijd volop in de belangstelling staat. Wij delen graag 10 dingen die je (misschien) nog niet wist over deze bijzondere Catalaan!

Smeltende horloges, een kreefttelefoon en een bank in de vorm grote rode lippen. Het werk van Salvador Dalí spreekt kinderen enorm aan: het is een beetje gek! Op zijn schilderijen zie je vaak dieren of etenswaren verbeeld, maar altijd in een vreemde, raadselachtige context. En dat Dalí zelf ook nog eens zo’n ‘grappige’ snor heeft, maakt het beeld voor een kind natuurlijk helemaal compleet.

1. Dalí & zijn broer
Salvador Felipe Jacinto Dalí y Domenech werd geboren op 11 mei 1904 in Figueres, te Spanje. Dit kleine stadje ligt aan de voet van de Pyreneeën, in Catalonië, zo’n 25 kilometer van de Franse grens. Eigenlijk heette zijn oudere broer Salvador, maar die overleed in 1903 toen hij 7 jaar oud was. In 1904 werd de tweede ‘Salvador’ geboren. Het was voor Dalí als kind heel vervelend dat hij voortdurend vergeleken werd met zijn overleden broer.

2 . Dalí & Chupa Chups
Salvador Dalí was een commerciële tijger. Hij wist precies hoe hij zichzelf in de markt moest zetten en profileerde zich bewust als excentrieke persoonlijkheid. Ook was hij niet vies van commerciële klussen. Wist je bijvoorbeeld dat Dalí ook logo’s ontwierp? Eentje ken je er zeker: die van Chupa Chups. Deze Spaanse lolly werd opgericht in 1958. De naam is afgeleid van het woord ‘chupar’, wat zuigen betekent in het Spaans. Dalí kreeg de opdracht in 1969 om het logo te ontwerpen. Hij stond erop dat het logo aan de bovenkant van de lolly werd aangebracht zodat het intact bleef. Verder ontwierp Dali parfumflesjes, stoffen voor de modewereld en advertenties. Ook haalde hij zijn neus niet op voor het maken van etalages, poederdoosjes, asbakken, boekomslagen en platenhoezen.


3. Dalí & zijn beroemde vrienden
Salvador hing vaak rond met andere bekende artiesten zoals Pablo Picasso, Sigmund Freud en Elvis Presley. Hij had er helemaal geen probleem mee om zich als kunstenaar in de wereld van beroemdheden te mengen… het leek juist uitstekend te passen bij zijn persoonlijke branding!

4. Dalí & Walt Disney
Dali schilderde niet alleen, hij hield zich ook bezig met ballet, film, mode, fotografie, design en reclame. In 1929 maakte hij een surrealistische film, un chien andalou (waarin een oog met een scheermes wordt doorgesneden brrr). Ook werkte hij in 1946 aan een korte animatiefilm, met niemand minder dan Walt Disney. Na wat (financiële) tegenslagen kwam de productie stil te liggen. Uiteindelijk werd de film weer opgepakt door Roy E. Disney, de neef van Walt. Destino werd in 2003 door de Walt Disney Company uitgegeven.

5. Dalí & de liefde
Heartbroken was de kunstenaar toen zijn vrouw in 1982 overleed. Toen Dalí de 10 jaar oudere Elena Ivanovna Diakonova (ofwel Gala) ontmoette, was ze nog getrouwd met de poëet Paul Eluard. Gala scheidde van haar man en trouwde in 1934 met Salvador. Behalve zijn vrouw was zij ook de manager van Dalí. Hoewel hun relatie ook niet traditioneel van aard was en ze beiden anderen zagen, bleven ze samen tot zij stierf.

6. Dalí & zijn passie voor eten
De ‘eetmanie’ van Salvador Dalí komt regelmatig terug in zijn werk. Een van zijn beroemdste schilderijen is De volharding van de herinnering. Sommige mensen zien de relativiteitstheorie van Einstein terug in het werk. Dalí zelf zei dat een smeltend stuk Camembert zijn inspiratiebron was. Andere werken die geïnspireerd zijn op voedsel zijn bijvoorbeeld: Portret van Gala met twee lamskoteletten balancerend op haar schouder (1933), Mandje brood (1926) en Zacht zelfportret met gebakken spek (1941).

7. Dalí & zijn grootheidswaanzin
Salvador Dalí is naast zijn schilderijen ook bekend om zijn shockerende en narcistische persoonlijkheid. Hij voelde zich verheven boven zijn tijdgenoten. Een beroemde quote van hem is bijvoorbeeld: Ik wil alleen Salvador Dali zijn en verder niets. Ook geloofde hij dat hij de redder van de schilderkunst was.

8. Dalí & Hitler
Salvador Dalí was geobsedeerd door Adolf Hitler. Tijdens de opkomst van de nazi’s probeerden de meeste kunstenaars zich juist af te zetten tegen het fascisme. Dat was niet het geval bij Dalí, hij schilderde hem juist. Een van zijn schilderijen lijkt in eerste instantie een landschap, maar als je goed kijkt is het een foto van Hitler. Vlak voordat de Tweede Wereldoorlog uitbreekt zegt Dalí: I often dreamed of Hitler as a woman. Waarna hij zijn obsessie voor de dictator beschrijft in mythische, homo-erotische termen.

   Salvador Dalí, The Enigma of Hitler, 1939

9. Dalí & drugs
Wanneer je naar het werk van Dalí kijkt, zou je kunnen vermoeden dat dit het resultaat is van een psychedelische drugstrip. In het Surrealisme was het onderbewuste van groot belang, dit kon je naar boven halen met bijvoorbeeld drank, slaaptekort of drugs. Ook gebruikte bijna iedereen in de Parijse artistieke scene drugs.Maar een van Dalí’s bekendste quotes is: Ik neem geen drugs. Ik ben drugs. Of hij nu echt geen drugs gebruikte, is niet bekend.

10. Dalí & zijn musea
Dalí’s werken zijn onder andere ondergebracht in de Dalí Foundation, dat bestaat uit drie Spaanse Dalí musea in Figueres, Púbol en Port Lligat in Spanje. In 1974 werd in Dalí’s geboorteplaats Figueres het Teatro Museo Dalí geopend. Zowel eigen werken als werken van kunstenaars die Dalí bewonderde, zijn hier te zien.

Voor meer informatie, bekijk deze Klokhuis uitzending over Salvador Dalí

Heb jij wel eens een werk van Salvador Dalí bekeken met je kids? 


Brigitte (37) is de oprichter van Stichting Kunstfanaatjes. Met haar freelance werk richt ze zich op publieksbereik (educatie & communicatie) in de culturele sector. Ook is ze een enthousiast museumdocent. Ze woont samen en en heeft een zoontje, Max van bijna 4 jaar oud.

COMMENTS ARE OFF THIS POST