READING

Op bezoek bij Boijmans Van Beuningen

Op bezoek bij Boijmans Van Beuningen

Lees de belevenissen van de Kunstfanaatjes in het Rotterdamse Boijmans Van Beuningen. Wat vindt peuter Max het allerleukst en wat is een absoluut drama?

Voetballen in het museum
Als Max een bal in de ‘voetbalkooi’ van kunstenaar Olaf Nicolai op het plein van Boijmans ontdekt, slaakt hij een kreet van blijdschap. En dat hij zichzelf ziet in het grote glimmende ding maakt de pret alleen maar groter. Hij rent zich rot. Heel fijn, want hierdoor gooit hij er al veel peuter-energie uit. Bij de ingang van het museum ziet hij een groot roestbruin beeld. Vrolijk prikt Max het mannetje in z’n buik, waarna hij alle lichaamsdelen opnoemt. “Dag meneer”, roept hij wanneer hij naar het volgend element van vreugde toe rent… de draaideur van het museum. Max wil drie rondjes en waggelt dan duizelig naar binnen. Waar de bijzondere garderobe, de kluisjes en een enorme hoorn zijn aandacht opeisen.

boijmans-bezoek-001Foto: Rob van Dalen

Repetitieve handelingen
De garderobe in Boijmans is geïnspireerd op een oude mijnwerkers-kapstok. Vanwege het ruimtegebrek hesen mijnwerkers vroeger hun jassen helemaal naar boven op. Voor de peuter is het principe nog iets te moeilijk, maar Max vind het heel leuk om samen met mij aan het touw te trekken. Ook wil hij minstens 100 x het kluisje open-en-dicht doen. Zucht.. na meer dan 20 repetitieve handelingen is het ‘geduldig alles door de ogen van een kind bekijken’ soms best lastig. We gaan verder! Toch altijd even spannend met een kleintje in het museum. Waar kan hij ‘los’ lopen, waar ligt er ineens een hedendaagse installatie die vast duizenden euro’s waard is los op de vloer? Of iets engs waar hij nachtmerries van kan krijgen. Handig om te weten allemaal. Vandaar ook dat Kunstfanaatjes de kidsproof kunstwerken van alle musea voor je op een rijtje zet. Hoef je daar niet meer om te zweten. Bekijk hier direct het lijstje met kidsproof-kunstwerken van Boijmans.

boijmans-bezoek-002Foto: Rob van Dalen

Mannetjes en apengeluiden
Het kunstwerk waar Max het langst bij blijft kijken & lachen is van Maurizio Cattelan. We zien een grappig mannetje dat door een gat in de vloer omhoog kijkt. Gelukkig zit er glas omheen, want Max wil dit meneertje van alle kanten heel dichtbij in de ogen kijken. Hij is niet weg te slaan bij dit werk! We lopen verder. Het grote schilderij van de Mandril van Oskar Kokoschka vindt mijn kleine kunstfanaatje spannend en leuk tegelijk.
“Oe oe oe a!”, op een hoog volume worden er apengeluiden geproduceerd. Dat vindt ondergetekende best spannend met andere museumbezoekers in dezelfde ruimte. Niet iedereen is gesteld op schrille kinderstemmetjes en apengeluiden tijdens een rustig museumbezoek. Maar gelukkig moet iedereen in de ruimte lachen.

Ook Kandinsky valt in de smaak. “Paard!”. Ik til hem op zodat hij het goed kan zien. Dan buigt hij ineens naar voren want hij wil het paard natuurlijk wel even met zijn vinger aanraken. Ik zie een suppoost al streng kijken en trek Max net op tijd terug. Pfew no collateral damage. Met minimale middelen, rake lijnen en kleurvakken trof Wassily Kandinsky inderdaad een ruiter te paard in volle galop. Als we richting de wisselende tentoonstellingen lopen, is Max erg fan van de ‘plastic flappen’ die in de deuropening hangen. Hij wil er wel tien keer doorheen lopen. Dan hebben we even genoeg kunst gezien, het uur is om en we gaan we naar het restaurant. Buiten bezoeken we nog wel even kort de beeldentuin. Mama even in de zon en Max ontzettend blij met de grote glimmende Schroefboog van Claes Oldenburg.

Museumrestaurant met kids
In Boijmans zijn twee plekken om een kopje koffie te drinken: de Espressobar bij de ingang en Museumrestaurant Het Paviljoen (deze laatste vonden wij wel wat lastig om te vinden). De Espressobar heeft in de zomer een fijn terras op het binnenplein. De wanden binnen zijn kleurrijk, deze worden ingezet voor muurschilderingen van verschillende lokale kunstenaars. Het is lastig binnen te komen met een kinderwagen of buggy vanwege het trappetje.

Joepie! Museumrestaurant Het Paviljoen heeft een kinderlunch op de kaart staan, dat zijn drie halve zuurdesem-boterhammen met daarbij jam, hagelslag en pindakaas geserveerd. Er is geen magnetron in de keuken, maar flesjes kunnen wel au bain-marie worden opgewarmd. Ook borstvoeding geven in het restaurant is toegestaan, wel wordt er gevraagd om dit discreet te doen, zodat andere bezoekers er geen last van hebben. En heuh wat vreemd.. er zijn helemaal geen kinderstoelen. Er zijn alleen wat lage krukjes maar dat is natuurlijk voor een dreumes of jonge peuter geen optie. Op verschillende plekken in het museum zijn er toiletten waar ook ruimte is voor het verschonen van de allerkleinsten. 

Absolute Kids No-Go’s
In Museum Boijmans Van Beuningen heb ik twee absolute Kids-No-Go’s ontdekt. Althans voor peuters dan:
‱ De oneindige spiegelkamer van de Japanse kunstenaar Yayaoi Kusama vind ik voor peuters een absolute No-Go. Met stippen, fallussen en eindeloze spiegelingen heeft Kusama een ruimte gemaakt waardoor de bezoeker volledig wordt opslokt. Voor baby’s is deze kamer vol spiegels wel weer geschikt, ze zien zichzelf en de gekleurde objecten in de ruimte. Wie de kamer binnenstapt, wordt onderdeel van het werk. Max voelde zich ook erg onderdeel van het werk en zag overal rood/wit gestipte ‘knuffels’ die hij wilde ‘pakken’. Dat hij dit niet mocht aanraken is natuurlijk niet uit te leggen aan een peuter. Afleiden door dingen aan te wijzen in de spiegels hielp niet. Onder luid gekrijs liepen we maar snel weg uit de kamer. We gaan wel een keertje terug als hij twaalf is.
‱ Lekker lui video kijken in het kunstwerk van Pipilotti Rist? Check van tevoren wel even welke films er worden getoond en of hier expliciete beelden te zien zijn. Elk half jaar toont het museum weer nieuwe films. Is de film wel een beetje kidproof? Dan kun je heerlijk chillen in het groot gespannen net bovenin het trappenhuis van het museum.

Foto: Rob van Dalen

Heb jij Boijmans Van Beuningen weleens met jouw kleine kunstfanaten bezocht? Deel jouw ervaringen met ons in een reactie! 


COMMENTS ARE OFF THIS POST