Bonnefantenmuseum

BONNEFANTENMUSEUM

Bonnefantenmuseum door Jim Forest, gebruikt onder een Creative Commons BY licentie
Foto: Jim Forest      

Van prachtige Madonna’s, landschappen en portretten van meesters als Brueghel en Rubens tot eigenwijze hedendaagse kunst van Marlene Dumas, René Daniels en Navid Nuur. Het Bonnefantenmuseum – in misschien wel de gezelligste stad van Nederland-  toont oude, moderne en hedendaagse kunst uit de vaste collectie. Het museum maakt daarnaast jaarlijks enkele tijdelijke tentoonstellingen.

KUNSTFANAATJES-PROOF?

 Gratis entree t/m 18 jaar

 Grotendeels buggyproof

 Makkelijk bereikbaar met OV

INFORMATIE

Bonnefantenmuseum
Avenue Céramique 250
6221 KX Maastricht

 (0)43 3290190
 info@bonnefanten.nl

Openingstijden

Dinsdag t/m zondag van 11.00–17.00 uur.
De kassa sluit om 16.30 uur. Voor de vroege vogels die voor een dichte duur staan: het museumcafé is al een half uurtje eerder open.

 

Feestdagen
Het museum is open op Goede vrijdag (14 april), 1e en 2e Paasdag (16-17 april), Koningsdag (27 april), Bevrijdingsdag (5 mei), Hemelvaartsdag (25 mei), Pinksteren (4 & 5 juni) en Tweede Kerstdag (26 december). Op maandag is het museum en café Ipanema gesloten, tenzij een feestdag op maandag valt. Ook tijdens Carnaval (25 t/m 28 februari), Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag is het museum gesloten.

Entree

Volwassenen betalen € 12,00 entree. Hier koop je online je museumticket. Heb je een Museumkaart? Dan mag je – net als kinderen t/m 18 jaar gratis naar binnen.

 

Audiotour
Voor slechts €2,00 koop je bij de ingang een audiotour over de vaste collectie van het museum.

Bereikbaarheid
Vanaf Maastricht CS kun je de bus (stadsbus 1, 5, 50 of 57) pakken en vlak voor het museum uitstappen. Er zijn twee overdekte parkeergarages op loopafstand bereikbaar. Let op: in deze parkeergarages is géén lift aanwezig, alleen een trap. Op de Avenue Céramique is het betaald parkeren.


Over het museum

Het Bonnefantenmuseum ligt in het stadsdeel Céramique. Het gebouw van de Italiaanse architect Aldo Rossi schittert aan de skyline van Maastricht. De met zink beklede koepeltoren van het museum (de befaamde ‘cupola’) is heel bijzonder. Imponerend is ook de beroemde Treppenstraße (trapstraat) die naar de tentoonstellingsruimten leidt. Rossi noemde het museum ‘een kijkfabriek’. De naam Bonnefanten is afgeleid van het voormalige Bonnefantenklooster in de binnenstad van Maastricht, waar het museum vroeger gevestigd was. In totaal is er ruim 4.000 m² expositieoppervlakte.

Kunstfanaatjes-proof?
Het museum is heel kindvriendelijk. En dat start eigenlijk al op de website van het museum. “Dag kleine kunstliefhebbers”. Als een van de weinige musea spreekt het Bonnenfantenmuseum kinderen persoonlijk aan. Leuk! In alle schoolvakanties worden workshops voor kinderen georganiseerd. Voor slechts 2 euro is er bij de informatiebalie een avontuurlijke CSI-achtige audiotour (7+) beschikbaar. Ook worden er kinderfeestjes (7+) georganiseerd in het museum. Voor kinderen van 4 t/m 7 jaar is er het Bonnefanten Kunst Kijk & Doe Boekje gemaakt. Voor de doelgroep 0-4 jaar zagen de Kunstfanaatjes niets aangeboden op de website.


Het museum is grotendeels buggy-proof. Er is een lift naar alle verdiepingen. Ook staan er op elke etage banken en draagbare museum krukken. Er is een invalidentoilet op de begane grond met een verschoonplek.

 

Hongerige maagjes
Van een boterham met humus, kaas tot een huisgemaakte quiche of een authentieke Limburgse vlaai: Museumcafé Ipanema werkt zoveel mogelijk met biologische producten. In de zomer is het goed vertoeven op het zonnige terras met uitzicht op de Maas. Het museumcafé is toegankelijk via de hoofdingang van het museum, gelegen aan de Avenue Ceramique, en via het terras aan de Maaszijde (ook zonder toegangsticket).

 

Shoppen
De museumshop in de entreehal van het Bonnefantenmuseum kan zonder entreeticket worden bezocht. Je vindt hier een ruime collectie kunstboeken, eigen publicaties van het museum, een brede selectie boeken over architectuur, vormgeving en fotografie, ansichtkaarten én originele cadeaus voor jong en oud in uiteenlopende prijscategorieën. En er is een webshop, waar zelfs directeur Stijn Huijts je tipt over leuke producten.

Ben je ook wel eens met kinderen in het Bonnefantenmuseum geweest? Deel hieronder je ervaring!