Centraal Museum

CENTRAAL MUSEUM

Exterieur_Centraal_Museum door Vincent Zedelius
Foto: Vincent Zedelius       

Wat hebben Dick Bruna, Rietveld, een eeuwenoud Utrechts schip en top-ontwerpers Victor & Rolf met elkaar te maken? Ze zijn allemaal te zien in het Centraal Museum: de collectie van dit museum bevat ruim 50.000 verschillende objecten. Het museum is gevestigd in een voormalig Middeleeuws klooster: een heerlijke plek om te dwalen door de vele gangen en trappenhuizen, en waar je je kunt laten verrassen door de tentoonstellingen.

KUNSTFANAATJES-PROOF?

Gratis entree t/m 18 jaar 

Atelier van Dick Bruna

 2 verschoonplekken 

Ook combiticket nijntje museum

nijntje pannenkoek in museumcafé 

INFORMATIE

Centraal Museum

Agnietenstraat 1
Utrecht
030-2362362
 info@centraalmuseum.nl

Openingstijden

Dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur.
Het Centraal Museum en Rietveld Schröderhuis zijn gesloten op Koningsdag, Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag. Op Pinkstermaandag, Tweede Kerstdag en Tweede Paasdag zijn beide locaties open.

Entree

Voor volwassenen vanaf 18 jaar kost een kaartje € 12,50. Maar met een Museumkaart mag je natuurlijk gratis naar binnen. Ook kun je een combiticket kopen voor het nijntje museum (dat zich tegenover het Centraal Museum bevindt).

Bereikbaarheid
Vanaf Utrecht Centraal kun je bus 2 (richting Museumkwartier) nemen die voor de deur stopt. Ook kun je de trein naar station Utrecht Vaartsche Rijn nemen, dat is op loopafstand van het Centraal Museum. Naast het museum is beperkte mogelijkheid tot (betaald) parkeren. Vanaf de parkeergarages Vaartsche Rijn en Springweg is het ongeveer 10 minuten lopen naar het Centraal Museum. Je kunt ook je auto parkeren op een van de Utrechtse P+R-locaties.

 

Over het museum
Het Centraal Museum beschikt over de grootste collectie van Rietveld-objecten ter wereld. Naast het werk van Utrechtse iconen zoals oude meesters als Jan van Scorel, Abraham Bloemaert en Hendrick ten Brugghen biedt het museum een overzicht van 2.000 jaar turbulente geschiedenis, en staat ook het ‘heden’ centraal.

 

Atelier van Dick Bruna
Een bijzonder deel van het museum is ingericht als het Atelier van Dick Bruna, de bekendste illustrator van ons land. Bruna was dertig jaar lang elke dag te vinden in zijn atelier op een zolder in de Utrechtse binnenstad. Hier kwamen niet alleen tekeningen en verhalen voort uit Bruna’s hand, het was ook een plek waar hij zich omringde met persoonlijke herinneringen: foto’s van bijzondere ontmoetingen, cadeautjes van fans en brieven van collega-kunstenaars.

Kunstfanaatjes-proof?
Met het atelier van Dick Bruna in huis en het nijntje museum er tegenover kunnen we uiteraard enkel beamen dat het museum erg geschikt voor kinderen is. Echter is het museum duidelijk in hun doelgroepenbeleid: het richt zich niet op de allerkleinsten. Deze doelgroep wordt bediend in het Nijntje Museum.

Het Centraal Museum is qua gebouw best lastig als je een buggy bij je hebt. En er is geen aanbod voor kinderen van 0-4 jaar.


Buggy-wise dus lastig! De deuren zijn erg zwaar en de bovenkapel en entresols van Exporuimte 2 en 3 zijn alleen via trappen bereikbaar. De speciale buggy-route kun je bij de kassa krijgen of downloaden op de website van het museum. Verschoningsruimten zijn te vinden in de garderobe op niveau -1 en bij Museumcafé Centraal.

Hongerige maagjes
Yummy! Museumcafé Centraal heeft veel biologische sapjes op de kaart staan. En speciaal voor kinderen is er een nijntje broodje met ham, kaas of hagelslag of een nijntje pannenkoek! Bij lekker weer is de grote museumtuin open, anders is er altijd wel een plekje binnen – waar je ook een prachtige lichtinstallatie uit de museumcollectie kunt bewonderen. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel in het museumcafé.

Shoppen
De museumwinkel is ondergebracht in de kapel en de bovenkapel van het Centraal Museum. Naast publicaties, verzamelitems en souvenirs van lopende tentoonstellingen, vind je er tijdschriften en ansichtkaarten. Er is geen online shop.

Heb je het Centraal Museum ook wel eens bezocht? Deel hieronder je ervaringen!