De Hallen

DE HALLEN

De Hallen, Haarlem

De stieren- en ramskoppen op de gevels wijzen nog op de oorspronkelijke functie van het gebouw. De Hallen Haarlem is tegenwoordig een museum voor moderne en hedendaagse kunst. Het museum bestaat uit drie rijksmonumentale panden: de Vleeshal, de Verweyhal en het tussengelegen ‘vishuisje’. De collectie omvat ongeveer 10.000 werken, in te delen in grofweg drie periodes: vooroorlogse en naoorlogse moderne kunst, en hedendaagse kunst.

KUNSTFANAATJES-PROOF?

 Gratis entree t/m 18 jaar
 Bijzondere historische locatie
 10 min lopen vanaf Haarlem CS
 Parkeergarage vlakbij het museum

INFORMATIE

De Hallen
Grote Markt 16
Haarlem

  023 – 511 5775

 office@dehallen.nl

Openingstijden
Dinsdag t/m zaterdag 11.00 – 17.00 uur.
Zon- en feestdagen 12.00 – 17.00 uur. Het museum is op Tweede Kerstdag en 2 januari geopend van 12.00 – 17.00 uur. Gesloten op de maandag en op Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag.

Entree
Volwassenen vanaf 18 jaar betalen € 7,50 voor hun toegangskaartje.

Met een Museumkaart kun je gratis naar binnen net als kinderen t/m 18 jaar.

Bereikbaarheid
De Hallen is maar 10 minuten lopen vanaf het NS-station richting centrum. Parkeergarages De Appelaar en De Kamp liggen op loopafstand van het museum.

 

Over het museum
De oorsprong van De Hallen Haarlem ligt in de verzameling stedelijke kunstschatten die vanaf eind zestiende eeuw in het stadhuis van Haarlem werden bewaard. Tegenwoordig organiseert het Frans Hals Museum op twee verdiepingen wisselende tentoonstellingen van hedendaagse kunst. In de kelder zetelt het Archeologisch Museum.

 


Stieren- en ramskoppen

De locatie van De Hallen is erg bijzonder. Zoals de naam al aangeeft was de Vleeshal van oorspronkelijk ook letterlijk een vleeshal: de plek waar slagers hun waren aan de man brachten. Stieren- en ramskoppen op de gevels wijzen nog op de oorspronkelijke functie. De oude Vleeshal werd gebouwd in de jaren 1602-1604 en is ontworpen door de Haarlemse stadsbouwmeester Lieven de Key. De Verweyhal staat naast de Vleeshal aan de Grote Markt en werd gebouwd in de 19e eeuw als herensociëteit van de vroegere rederijkerskamer, later culturele gezelligheidsvereniging.

Collectie
De vaste collectie bestaat uit ongeveer 10.000 werken. De verzameling kent een internationaal karakter, waarbij Nederlandse hedendaagse kunst in een internationale context wordt geplaatst. Fotografie en bewegend beeld zijn speerpunt van het collectiebeleid. Zo zijn werken van onder andere Nan Goldin en Renzo Martens opgenomen in de collectie. Het gezicht van de collectie moderne kunst wordt deels door lokale kunstenaars bepaald, als Jacobus van Looy en Kees Verwey, maar ook Jan Toorop, Piet Mondriaan en de CoBrA-beweging zijn vertegenwoordigd.

 

Kunstfanaatjes-proof?
Tja in de voorbereiding valt het ons eigenlijk een beetje tegen. Er is op de website helemaal geen educatief aanbod voor vrij bezoek met kinderen te vinden. Na wat Googlen vinden we wel aankondigingen voor vakantieworkshops voor kinderen van 9 tot 12 jaar en een speurtocht bij de Zomertentoonstelling. En de entree is gratis voor kinderen t/m 18 jaar. Dus dat is ook al wat.

 

Het dragen van kinderen op de rug en meebrengen van kinderwagens is, net als in de meeste musea, niet toegestaan. Buggy’s mogen gelukkig wel, en je kunt je kindje natuurlijk wel in de draagdoek of zak op je borst dragen

Hongerige maagjes
Er is geen online informatie over het museumrestaurant in de Hallen te vinden.

Shoppen
Er is geen informatie over het museumwinkel in de Hallen online te vinden.

Ben je wel eens met kids in De Hallen geweest? Deel hieronder jouw ervaring!