Kunst kijken in een echt paleis

Waar zijn de torens? Mats (3) had zich toch blijkbaar iets anders voorgesteld bij een paleis. Eenmaal binnen in Escher in Het Paleis wordt er gelukkig wél aan zijn verwachtingen voldaan met het prachtige trappenhuis, de balzalen en gigantische kroonluchters. En er hangt ook nog kunst! 

Een druilerige zaterdag, het perfecte weer om naar het museum te gaan! Escher in Het Paleis leek ons (papa en mama) erg leuk. We hebben zelf wat in huis hangen van de graficus M. C. Escher (zie hierover mijn vorige blog). Dat leek ons voldoende aansluiting om de kinderen mee naar toe te nemen!

Wie is Escher ook al weer?
Maurits Cornelis Escher (1898 – 1972) was een Nederlandse kunstenaar. Hij maakte houtgravures en lithografieën. Je kunt uren naar zijn werk kijken en telkens nieuwe dingen ontdekken. Hing er misschien in jouw wiskundelokaal vroeger ook een prent van Escher? Wiskundeleraren zijn meestal gek op zijn werk vol geometrische vormen en wiskundige principes.

Escher in Het Paleis
Escher in Het Paleis heeft als belangrijkste taak het beheren en tentoonstellen van de Escher collectie van het Gemeentemuseum Den Haag. En het heet niet voor niets geen Escher in het museum maar paleis, want dat is het ook echt. Koningin-moeder Emma woonde hier in de winter. En in de zomer verbleef ze op Soestdijk. Het gebouw was bij de vorstinnen Wilhelmina, Juliana en Beatrix hun werkpaleis.

Ok, genoeg informatie over de kunstenaar  – hoe is het eigenlijk om met kleintjes dit bijzondere paleis te bezoeken?

Een betoverend paleis zonder torens
Mats (3) heeft wel weer zin in een museumbezoek! Hij is dan ook erg nieuwsgierig waar we naar toe gaan. Als ik hem vertel dat we naar een paleis gaan, raakt hij helemaal enthousiast! Bij aankomst blijkt alleen dat het begrip paleis anders geïnterpreteerd is, want waar zijn de torens? En wat is dat voor grote foto op de gevel? Kortom: veel vragen. Tijd dus om het allemaal van dichterbij te gaan bekijken.

Wow!, roept Mats als we de twee grote deuren openen na de kassa! Het is nu wel overduidelijk een paleis, zoiets moois heeft hij nog nooit gezien. Hij blijft lang stilstaan, turend naar boven in het prachtige trappenhuis met de schitterende lamp. Dit maakt indruk! De aardige vrijwilligster die ons precies uitlegt waar we wat kunnen vinden (lift, heel belangrijk met een baby) moet dan ook drie keer aan hem vragen ‘wil je een speurtocht doen?’ voordat hij haar hoort. Zo betoverend is dit trappenhuis.

Samen kijken & vertellen
Speurtocht leuk! Fanatiek met potlood en houten ondersteun stapt onze peuter de expositie binnen. Op zoek naar het eerste plaatje. Mooi die is snel gevonden en weer door! Voordat ik het weet, loopt hij er als een speer vandoor. Ho ho…dat gaat mij iets te snel. Het idee is om rustig te gaan kijken, maar ik heb al snel door waar het mis gaat. Voor beide kinderen is het niet zo makkelijk kijken als de kunst op volwassen hoogte hangt. Tijd dus om Mats op de arm te nemen. Ik merkt dat de zwart-wit beelden en de fotocollectie hem in de eerste zaal nog niet echt interesseren. Een kleine aanpassing voor mij als ouder. Het is belangrijk om te bespreken wat we zien. En dan het liefst dat ik overal iets bij vertel. Gelukkig vertelt deze mama graag, waardoor we langer kunnen kijken.

Vogels worden vissen en vervolgens weer ridders
Met name op de tweede etage komt de fantasie meer om de hoek kijken, want hier hangen de wat bekendere werken van Escher. Vogels worden vissen en vervolgens weer ridders. En die mieren, welke kant kruipen die eigenlijk op? Helaas begrijpt een bijna 4-jarige nog niet helemaal dat het hier om gezichtsbedrog gaat. Ik ben benieuwd vanaf welke leeftijd een kind dit wel goed kan zien. Voorlopig houden we het bij kijken van wat we wél zien. En dat zijn heel veel dieren en interessante figuren die Mats wel degelijk interesseren. En dat andere kleine moppie van 1, die krijgt er nog niet zo veel van mee. Zij vindt met name de lampen leuk in het museum. Gelukkig hangt er in elke ruimte een prachtige mooie kristallen lamp met allerlei figuren van muziekinstrumenten tot doodskoppen. Met name die laatste die vond Mats wel heel gaaf: een echte piraten lamp.

Interactieve zolder
Tijd om naar de laatste etage te gaan. Mats gaat met papa met de trap, waarbij je lekker naar beneden kunt turen. Bente en ik nemen de piepkleine lift die in het museum is gebouwd. Op de bovenste etage is het interactieve gedeelte van het museum met leuke innovatieve attracties.  Hier is veel te ontdekken en te doen om meer inzicht te krijgen in het optische spel.

Onze kleine peuter vind dit echter niet zo heel boeiend en dat snap ik volledig. Deze verdieping is naar mijn inschatting leuk voor kinderen vanaf een jaar of 7. Twee onderdelen trekken wel de aandacht van beide kids. Bente stapt inmiddels rond en in een smal gangetje is er gebruik gemaakt van videomapping waardoor het lijkt als of de vloer instort. Ze loopt er gewoon overheen, maar Mats beleeft dit als echt. Hij schrikt, maar heeft het snel door. Je snapt: we moeten die gang minstens een keer of vijf door.

Kamer van Escher
Aan het einde van het interactieve rondje staat de Kamer van Escher waar je als gezin op de foto kan. Kinderen lijken hier groter dan hun ouders. Dat gaan we doen! Een klein probleempje: tijdens het maken van de foto komen we erachter dat je 5 tellen stil moet staan. Een hele prestatie met kleintjes, maar dat moeten we kunnen. Bij het tellen denkt Bente echter dat we verstoppertje gaan doen en doet heel schattig haar handjes voor haar ogen. En Mats, die kan onmogelijk stilstaan. Geen perfecte foto dus, maar we hebben weer voor het nodige live-entertainment gezorgd voor de rest van de bezoekers. Mocht je zelf wél een foto laten maken, neem dan cash 5 euro mee. Er kan bij dit onderdeel helaas niet gepind worden. Door dit laatste euvel konden wij de foto dan ook niet meenemen. Jammer, ik had jullie graag willen plezieren met onze verstop-foto.

GO or NO-GO
Dan de hamvraag waar jij als ouder natuurlijk benieuwd naar bent: is dit museum een bezoekje waard? Voor volwassenen is het meer dan leuk. Ik ga dan ook zeker een keer zonder de kinderen terug. Mét kinderen is het vast ook leuk, maar dan zo ongeveer vanaf groep 3 van het basisonderwijs.  Vergeet na je bezoekje in het museum zeker niet nog een koffie of een heerlijk broodje te doen in de prachtige brasserie in de kelder.

Wat zijn jouw ervaringen in Escher in Het Paleis? Deel het met ons in een reactie! 


Vivian (37) woont in Delft samen met haar vriend en twee kinderen Mats (3) en Bente (1). Ze viert graag het leven door de dingen te blijven doen naast het moederschap en het werk die haar blij maken. De pijlers daarbij zijn uren kletsen met haar vriendinnen, het stylen van haar huis en shoppen (met name voor de kids!) Ze werkt in de kunst & cultuursector als stage coördinator.

COMMENTS ARE OFF THIS POST