Gemeentemuseum Den Haag

GEMEENTEMUSEUM DEN HAAG

Gemeentemuseum Den Haag
Foto: Gerrit Schreurs ©      

Het Gemeentemuseum Den Haag heeft de grootste collectie schilderijen van Piet Mondriaan ter wereld, een unieke verzameling Delfts Blauw, non-stop wisselende tentoonstellingen en niet te vergeten interactieve Wonderkamers. En dat allemaal vlakbij het Scheveningse strand. Horen we daar een perfect uitje? 

KUNSTFANAATJES-PROOF?

Gratis entree t/m 18 jaar  Kindermuseumzaal Miniatuurmuseum in de Wonderkamers Kinderkunstboeken Makkelijk bereikbaar met OV

INFORMATIE

Gemeentemuseum Den Haag Stadhouderslaan 41 2517 HV Den Haag  070 3381111 info@gemeentemuseum.nl

Openingstijden Dinsdag t/m zondag van 10.00 – 17.00 uur. Het naastgelegen GEM, museum voor actuele kunst en het Fotomuseum Den Haag hebben een eigen entree en kassa en zijn op dinsdag t/m zondag van 11.00 uur – 18. 00 uur geopend.   Feestdagen Het museum is van 10.00 tot 17.00 uur geopend op Goede Vrijdag (14 april), Eerste Paasdag (16 april), Tweede Paasdag (17 april), Koningsdag (27 april), Bevrijdingsdag (5 mei), Hemelvaartsdag (25 mei), Eerste Pinksterdag (4 juni), Tweede Pinksterdag (5 juni).

Entree Volwassenen:  14,50. Met een Museumkaart kun je net als kinderen t/m 18 jaar gratis naar binnen.   Combitickets Het is ook mogelijk om een combiticket te kopen zodat je gelijk ook het nabij gelegen GEM en Fotomuseum Den Haag kunt bezoeken. Een combiticket kost €18,50. Ook is er een leuke deal met het Omniversum: op vertoon van je museumticket ontvang je bij het Omniversum €2,00 korting. Andersom geld dit ook.   Bij grote tentoonstellingen vraagt het museum een toeslag voor het hele museum.

Bereikbaarheid
Gemeentemuseum Den Haag bevindt zich in het Haagse Statenkwartier en is eenvoudig te bereiken met het openbaar vervoer, de auto en de fiets.  Vanaf Den Haag Centraal Station kun je bus 24 (Richting Kijkduin) of tram 16 (Richting Statenkwartier) pakken. Uitstappen bij de halte Gemeentemuseum/Museon. Tram 16 vertrekt ook vanaf Station Hollands Spoor. Voor het Gemeentemuseum is er ruime gelegenheid om te parkeren. Per 30 november 2017 is rondom het Gemeentemuseum betaald parkeren ingevoerd. Je kunt ook de auto parkeren in de parkeergarage van het World Forum op het Churchillplein 10 te Den Haag, achter het museum.

Over het museum
Op 29 mei 1935 opende het ‘Haagse Gemeentemuseum’ na een bouwperiode van vier jaar zijn deuren. Het prachtige gebouw van architect Hendrik Petrus Berlage is een van de hoogtepunten uit de moderne architectuur. Geen graniet of marmer, maar een gevel van doodgewone baksteen: Berlage wilde met zijn museumgebouw het publiek niet imponeren, maar uitnodigen. Helaas heeft hij het museum zelf nooit af gezien, een jaar voor de opening overleed hij.

Thuishaven Piet Mondriaan Gemeentemuseum Den Haag is met 150.000 kunstwerken een van Europa’s grootste kunstmusea. Het museum heeft een toonaangevende collectie moderne en hedendaagse beeldende kunst, mode en toegepaste kunst. Met maar liefst 300 van zijn kunstwerken is het bovendien de internationale thuishaven van Piet Mondriaan.   Kunstfanaatjes-proof? De interactieve Wonderkamers, een speciale kindermuseumzaal, een speciale Kids ADO tour, een Doe-blad voor kleuters en een waslijst aan prachtige kinderkunstboeken: dat lijkt ons genoeg bewijs dat het museum zeer kindvriendelijk is. Voor de doelgroep 0-4 jaar vonden we geen aanbod. Ook konden we op de website geen duidelijke informatie vinden speciaal voor families die het museum bezoeken. Het educatieve programma voor kinderen in de vrije tijd start  in het Gemeentemuseum vanaf 5 jaar.   Het Gemeentemuseum in Den Haag staat borstvoeding in de museumzalen toe. Speciale ruimtes hiervoor heeft het museum niet. In het museum zijn enkele buggy’s te leen. Het is niet toegestaan om een kindje op de rug te dragen in de museumzalen, buikdragers zijn wel toegestaan. Beneden, naast de Wonderkamers, is een uniseks toilet met een verschoonplek.    

Hongerige maagjes Too Much to Eat, Too Little Time! Er is veel keuze in het Gemeentemuseum als het gaat om eten en drinken. Zo is er het restaurant in de Tuinzaal, Museon-café, Brasserie Berlage en Restaurant Gember.   Eten onder een prachtig glazen dak In de prachtige Tuinzaal van het Gemeentemuseum vind je een biologisch restaurant. De prijzen liggen hier vrij hoog. In de Tuinzaal kun je overigens ook gewoon chillen op de banken of een tijdschrift lezen aan de leestafel.   Snelle kinderhap Voor een snelle kinder-hap is het Museon-café heel geschikt. Let op: het zit hier wel op woensdagmiddagen en in de vakanties bomvol met kinderen. Er is een buffet aanwezig met kant-en-klare broodjes, salades, kroketten en soep. Je kunt hier ook poffertjes, lekkere tosti’s of een bammetje met pindakaas, jam of hagelslag eten. Er zijn hier geen versgeperste sapjes of smoothies of andere ingewikkelde dingen.

Uniek verborgen plek Brasserie Berlage zit een beetje verstopt in de tuin van het Gemeentemuseum, naast het Omniversum. Het is een fijne lunchplek met in de zomer een heerlijk terras.   Biologisch tafelen En dan is er last but not least: Restaurant Gember, dat zich in het naastgelegen Fotomuseum/GEM bevindt. In de lounge van het restaurant hangt ook vaak een wisselende fototentoonstelling.   Shoppen De museumwinkel van het Gemeentemuseum is leuk! Vol boeken, designspullen, mooie kaarten en een apart kinderhoekje. Er is geen online shop.

Heb je het Gemeentemuseum Den Haag met kids bezocht? Deel hieronder jouw ervaring!