READING

De Stijl voor echte kunstfanaatjes

De Stijl voor echte kunstfanaatjes

Primaire kleuren en horizontale en verticale lijnen. Misschien gaat er bij de naam ‘De Stijl’ niet direct een belletje rinkelen. Maar de abstracte schilderijen van het beroemdste lid Piet Mondriaan heb je vast wel eens gezien. In 2017 is het 100 jaar geleden dat kunstenaarscollectief ‘De Stijl’ is opgericht. Reden voor een feestje dus! En een WINACTIE voor echte kunstfanaatjes. Lees hieronder meer!

Nederland viert het honderdjarig bestaan van de invloedrijke kunststroming met het feestjaar Mondrian to Dutch Design. 100 jaar De Stijl. Met ’s werelds grootste Mondriaancollectie en een van de grootste De Stijl collecties is het Gemeentemuseum Den Haag het centrum van dit jubileumjaar. Het museum pakt dan ook groots uit. Het presenteert onder andere alle 300 (!) Mondriaans in één tentoonstelling. Dit weekend trapte het Haagse museum het landelijke feestjaar af met de opening van een tentoonstelling over Piet Mondriaan & Bart van der Leck.

Hollandse meester
Piet Mondriaan (1872 – 1944) geldt internationaal als een van de allergrootste moderne schilders. Met Rembrandt, Vermeer, Van Gogh en Escher behoort hij wereldwijd tot de beroemdste Nederlandse kunstenaars. In de invloedrijke kunststroming De Stijl (opgericht door Theo van Doesburg in 1917) geldt hij met zijn primaire kleuren en zwart-witte lijnenspel als het grote voorbeeld.

Piet Mondriaan, Victory Boogie Woogie, 1942-1944, collectie Gemeentemuseum Den Haag

De stijl van De Stijl
De Stijl bestond uit een wisselende groep Nederlandse en buitenlandse kunstenaars die verbonden waren aan het gelijknamige tijdschrift dat verscheen van 1917 tot 1927. Bekende kunstenaars van De Stijl zijn Theo van Doesburg, Piet Mondriaan, Bart van der Leck en Gerrit Rietveld. En een ding is zeker: ze hebben onwijs veel invloed gehad op de kunst en designwereld van nu. Kijk maar eens bij de Ikea! De harmonie en compositie die de kunstenaars destijds met hun werk uitbeeldden, is nu te zien overal te zien in ons modern interieur. Meer weten? Bekijk dan deze super leuke Klokhuis uitzending over De Stijl.

Tentoonstellingen
Tijd om te pronken met de omvangrijke Mondriaan-collectie!  Het Gemeentemuseum presenteert dit jaar maar liefst drie tentoonstellingen. En ook de stad Den Haag eert Mondriaan en de Stijl. Zo worden gebouwen, etalages, hotelkamers en Haagse iconen van de binnenstad tot het strand in Mondriaanstijl aangekleed. Ook worden er verschillende evenementen georganiseerd.

Bart van der Leck – Compositie No. 8 (1917). Collectie Gemeentemuseum Den Haag

Kinderkunstboek
En toen De Stijl van Joost Swarte is het nieuwste prentenboek in de inmiddels bekende reeks kinderkunstboeken die het Gemeentemuseum Den Haag in samenwerking met Uitgeverij Leopold uitgeeft. Het boek verschijnt gelijktijdig met de tentoonstelling Piet Mondriaan en Bart van der Leck. De uitvinding van een nieuwe kunst (11 februari t/m 21 mei). In het kunstprentenboek bezoekt een kat de ateliers van negen kunstenaars die iets met De Stijl te maken hebben. Het is Swartes eerste prentenboek voor alle leeftijden.

WINACTIE
In samenwerking met het Gemeentemuseum Den Haag geven we 2 x 2 een exemplaar van het prachtige kinderkunstboek + entreekaarten voor het museum weg. En Museumcatering voegt hier nog een gratis biologisch sapje aan toe! Tag hieronder wie jij wilt meenemen met jou & je kleine kunstfanaatjes naar dit prachtige Haagse museum & maak kans op deze mooie prijs. Meedoen kan t/m woensdag 15 februari. De winactie is afgelopen. De prijswinnaars hebben bericht ontvangen.

In Nederland zijn werken van Mondriaan onder andere te zien in het Gemeentemuseum Den Haag, het Stedelijk Museum in Amsterdam, Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam en het Kröller-Möller Museum in Otterloo. In het buitenland zijn de grootste collecties van Mondriaan te zien in Parijs (Centre Pompidou) en in New York (Museum of Modern Art). 

Credits header foto:
Voorzijde boek En toen De Stijl van Joost Swarte, uitgeverij Leopold
Rietveld kinderstoel voor de familie Schelling, ontwerp circa 1921, reconstructie 1965, foto: Gerrit Schreurs

 


COMMENTS ARE OFF THIS POST