Kröller-Müller Museum

KRÖLLER-MÜLLER MUSEUM

Foto: Jannes Linder      

5.500 hectare bos, heidevelden, grasvlakten en zandverstuivingen. Het leefgebied van herten en wilde zwijnen. Maar ook een plek waar je kunst kunt kijken. Pak een witte fiets en ontdek de wereld van mevrouw Kröller-Müller, een rijke dame met een eigen kunstverzameling. Ze had een goede smaak, de verzameling bevat klinkende namen als Monet, Van Gogh, Picasso, Cézanne en Mondriaan. Het Kröller-Müller Museum ligt in het prachtige Nationale Park De Hoge Veluwe. De beeldentuin met maar liefst 160 sculpturen is de mooiste van Nederland en de grootste van Europa. De unieke combinatie van natuur, kunst en architectuur zijn de ingrediënten voor een perfect dagje uit met het hele gezin!

KUNSTFANAATJES-PROOF?

Gratis entree t/m 6 jaar

Beeldentuin 

Digitaal schilderspel

 Gratis familie Dobbelspel

 Kinderkunstboeken

 Makkelijk bereikbaar met OV

INFORMATIE

Kröller-Müller Museum
Houtkampweg 6
6731 AW Otterlo

0318 591 241

 info@krollermuller.nl

Openingstijden
Dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur. De beeldentuin is open tot 16.30 uur. Tip voor rustzoekers: vrijdag is over het algemeen de rustigste dag.

 

Feestdagen
Het museum is geopend op de volgende feestdagen: Pasen, Hemelvaartsdag, Pinksteren, Kerst, Koningsdag en Bevrijdingsdag. Op 1 januari is het museum gesloten.

Entree
Het museum ligt midden in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Daarom betaal je als museumbezoeker ook entree voor het park. Dat geldt ook voor Museumkaarthouders. Volwassenen betalen € 18,60 voor een ticket. Heb je een Museumkaart dan betaal je € 9,30 net als kinderen van 6 t/m 12 jaar. Kinderen tot en met 6 jaar mogen gratis naar binnen. Koop hier je tickets. 

Bereikbaarheid
Het museum is goed te bereiken met de auto, het openbaar vervoer en de fiets.

 

Openbaar vervoer
Vanaf NS-stations Apeldoorn en Ede-Wageningen kun je bus 108 pakken. Vanaf NS-station Arnhem moet je buslijn 105 (richting Barneveld) hebben. Voor beide routes geldt overstappen in Otterlo op buslijn 106 naar het museum. Je kunt bij de chauffeur een parkticket kopen. Bij de ingang van het park kun je ook een combiticket kopen en naar het museum lopen of fietsen op een van de gratis Witte Fietsen.


Auto
Met de auto rijd je vanaf de A1, A50 en A12. Volg dan de borden Park Hoge Veluwe/Kröller-Müller. Het museum is via drie ingangen te bereiken: Otterlo, Hoenderloo en Schaarsbergen. Ingang Otterlo is de drukste. Parkeren in het park kost € 6,50, buiten het park € 3,00.

 

Witte fietsen
De gratis witte fietsen zijn verkrijgbaar bij de drie ingangen van het Park, bij het Museonder (bezoekerscentrum) en het Kröller-Müller Museum (zolang de voorraad strekt).

 

Over het museum
Het Kröller-Müller Museum bevindt zich op een unieke locatie in het land: middenin de Hoge Veluwe. Naast het museum beschikt het Kröller-Müller over een van de grootste beeldentuinen van Europa, waar je kunt genieten van beelden én van de natuur. Verspreid door de tuin staan sculpturen van beeldbepalende kunstenaars als Auguste Rodin en Alberto Giacometti. Voor de architectuurliefhebbers vind je in de beeldentuin het Rietveldpaviljoen en het Van Eyckpaviljoen.

Helene Kröller-Müller
Het museum is het levenswerk van Helene Kröller-Müller. Zij was een van de eerste vrouwen in Europa die een kunstverzameling bij elkaar bracht. Tussen 1907 en 1922 kocht zij samen met haar man Anton Kröller bijna 11.500 kunstwerken aan. Dat maakt haar verzameling tot de een van de grootste privécollecties van de twintigste eeuw. Helene droomde van een ‘museumhuis’, een plek waar ze haar liefde voor de kunst met iedereen kan delen. Als in 1938 het Kröller-Müller Museum zijn deuren opent, wordt haar droom werkelijkheid. Onder haar opvolgers wordt het museum enkele malen uitgebreid met nieuwbouw en met een uitgestrekte beeldentuin.


Vincent van Gogh
Het Kröller-Müller Museum bezit met bijna 90 schilderijen en ruim 180 tekeningen de op één na grootste Van Gogh-verzameling ter wereld. Daarnaast zijn topstukken van moderne meesters als Claude Monet, Pablo Picasso en Piet Mondriaan opgenomen in de collectie, en organiseert het museum bijzondere tijdelijke tentoonstellingen.

 

Kunstfanaatjes-proof?
Kröller-Müller is een geweldige plek voor kinderen. Na het bekijken van de prachtige collectie kun je buiten op het gras liggen, picknicken of rondjes rennen. Genieten van kunst én van de natuur. What else do you need?
Speciaal voor gezinnen met kinderen vanaf 4 jaar en ouder is er het gratis Museum Dobbelspel. Dit avontuurlijke familiespel voert je door het hele museum. Ook is er het digitale schilderspel Schilderen met de meesters? Dat kan ik ook! Voor scholen staan er printable plattegronden op de website met getipte kunstwerken. Ook leuk voor gezinnen overigens! Voor de doelgroep 0-4 jaar vonden we geen aanbod op de website.

 

Het museum is goed toegankelijk voor buggy’s en deze zijn ook te leen in het museum.

Hongerige maagjes
Midden in het museum vind je restaurant Monsieur Jacques. De kaart biedt een uitgebreid assortiment lunchgerechten en allerlei lekkers voor bij de (fairtrade) koffie of thee. Veel van de producten zijn van biologische herkomst. Het restaurant is ruim en licht, en biedt een prachtig uitzicht op de tuin. Bij goed weer kun je heerlijk op het terras zitten. Vanaf april kun je buiten genieten van koffie met lekkers aan een van de gezellige picknicktafels van het buitenrestaurant in de beeldentuin.

Shoppen
Op zoek naar een prachtige sjaal of mok in de stijl van Vincent van Gogh? In de museumwinkel van het Kröller-Müller vindt je het allemaal. Met daarnaast ook een grote collectie boeken en kaarten. Het museum heeft een uitgebreide webshop.

Ben je ook in het Kröller-Müller Museum geweest? Deel hieronder je ervaring!