READING

Kröller-Müller met kunstfanaatjes: zo doe je dat!...

Kröller-Müller met kunstfanaatjes: zo doe je dat!

Een beeldentuin is ideaal om je kind voor het eerst met kunst te laten kennismaken. Je hoeft er niet zachtjes te praten, je kunt er rennen, sommige beelden mag je aanraken of zelfs op klimmen… Waarom dan niet gelijk naar één van de grootste van Europa bij het Kröller Müller Museum op de Hoge Veluwe? Een tuin van zo’n 25 hectare met 160 kunstwerken van Auguste Rodin tot Richard Serra. Vind je het spannend en kun je wel wat hulp gebruiken bij het plannen van zo’n museumbezoek? Met dit stappenplan voor beginners ga je voorbereid op pad.

#Voorpret

Vooraf samen een mooi prentenboek lezen is altijd een goed idee. Zo weet je kind al een beetje wat hij kan verwachten van het museumbezoek. Zwaan zoekt een vriendje (bestellen via webshop Kröller Müller of bekijk filmpje op ARTtube) vertelt over een opvallend beeld in de vijver van de tuin: Drijvende Sculptuur van Marta Pan. Zwaan is populair, maar voelt zich heel alleen. Ze gaat op zoek naar een vriend. Zo ontmoet ze Wolkenherder (een bronzen beeld van Jean Arp), maar hij is bang voor krassen. De Schreeuw (van Isamu Noguchi) roept wel erg luid en de 56 Vaten (van Christo) zijn zó enthousiast dat de hele toren omvalt. Zwaan glijdt uit in de Tuin van Email (van Jean Dubuffet), maar gelukkig brengen de andere beelden haar weer terug naar de vijver.

Kröller Müller heeft voor kinderen een (gratis) speurspel door de beeldentuin. Leuk, maar ik vind deze kaartjes echt nog te moeilijk voor de allerkleinsten. Dus maak thuis zélf al een eenvoudige speurtocht. Op de site van het museum vind je foto’s van de hele collectie (klik hier). Kopieer Zwaan en haar 6 beeldenvriendjes en plak deze op één A4. Even printen en eventueel nog lamineren. Op het klembord en klaar!

#Vroeg op

Kleine kinderen zijn ’s ochtends op hun best. Verspeel hun enthousiasme en energie dus niet door een lange reis- en/of wachttijd. Tickets koop je vooraf online en zorg ervoor dat je niet langer dan een half uur onder weg bent.

Woon je verder weg, zoek dan een slaapplek in de buurt van het museum. Grand Café Hotel Kruller is een super kindvriendelijk hotel op een steenworp afstand van het Kröller Müller Museum. Aan alles is gedacht: een lieve knuffelbeer om mee te slapen, een kast vol speelgoed en een kidsproof menukaart (als toetje mag je een ijsje maken in de keuken of koekhappen aan tafel) Dus dat betekent: lekker slapen, heerlijk ontbijten met huisgemaakte pindakaas en dan met een goed humeur op pad! Zo zijn jullie om 10:00 uur als eerste in het museum.


#Variatie

Pak een (gratis) plattegrond van de tuin en ga samen op ontdekkingstocht. Geniet van de beelden en de natuur. Neem de tijd. Voor een kind is het kevertje op de grond net zo interessant, als een kostbaar kunstwerk. Zoek de beelden van de speurtocht, maar ook dennenappels en steentjes. Speel verstoppertje of ga languit in het gras liggen. Lees het boek van Zwaan nog eens. Doe een zoekspelletje of een dansje. Schreeuw bij het beeld de Schreeuw. Kijk in het spiegelende brons van de Wolkenherder. Ga op onderzoek in de tuin van Email (wordt op dit moment gerestaureerd).

#Volg je kind

Is je koter geïnteresseerd in een beeld, ga door je knieën en bekijk het samen op kindhoogte. Stel af en toe een vraag. Wat denk jij dat dit is? Is het een dier? Kan hij vliegen, denk je? Kun jij ook zo liggen? Wie zou daar wonen? Even een dip? Bellenblaas doet wonderen! Zorg er uiteindelijk voor dat je bij de achteruitgang van de tuin terechtkomt. Daar loop je in 3 minuten naar het Bezoekerscentrum van Park de Hoge Veluwe. (Wees niet bang, met je dagkaart kun je straks ook gewoon weer terug het museum in).

 

Je kunt nu lunchen in het Parkrestaurant of je eigen broodjes opeten bij een picknickbank. Deze vind je naast de fantastische speeltuin met houten speeltoestellen. Ook staan hier (net als in de rest van Nationaal Park de Hoge Veluwe) rekken met witte fietsen, waar je gratis gebruik van mag maken. Er zijn ook fietsen met kinderzitjes voor of achter. Dus hebben de kleintjes geen zin meer om te lopen, dan stap je nu op de fiets en rijd je binnen 10 minuten weer terug naar de hoofdingang van het museum.

#Valkuil

Ja en nu wordt het moeilijk! Laat je het hierbij? Of ga je door? Misschien doet jouw kleintje inmiddels een dutje in de draagzak of buggy. Misschien kun je om de beurt de collectie binnen bezoeken, terwijl één van jullie buiten op de kinderen let? Besluit je om mét peuter(s) toch nog even het museum in te gaan houd het dan kort. Ik zeg: kort. Bekijk bijvoorbeeld alleen de ‘stippenschilderijen’ (vaste collectie pointillisme met o.a. werken van Seurat en Signac). Van dichtbij zie je alleen maar stipjes en van een afstand is het toch echt een tuin of een schip. Of kies voor de Van Goghzaal.

Maar wordt vooral niet overmoedig! O.K. vooruit…nog even gezellig iets drinken in het restaurant, dat mag. Mét taart. Mmmm…

Ben jij al met je kinderen naar het Kröller Müller Museum geweest? Hoe vonden ze het? Deel jouw ervaringen met ons in een reactie hieronder!

 


Danielle (42) is de moeder van de driejarige Boaz. Opgeleid als leerkracht basisonderwijs en werkzaam als remedial teacher bij een schoolbegeleidingsdienst. Danielle is altijd op zoek naar bijzondere activiteiten voor jonge kinderen op het gebied van cultuur en natuur. Ze is de auteur van het boek ‘Babyspel’ (maart 2016, Uitgeverij SNOR) met 59 originele spellen voor baby's van 0-2 jaar.

COMMENTS ARE OFF THIS POST