Museum de Fundatie

Museum de Fundatie

De Fundatie
Foto: Joep Jacobs      

Is het een ei, een ruimteschip of een wolk? De bijzondere ellipsvormige opbouw op het dak wordt door Museum de Fundatie zelf ‘het oog’, of ‘de wolk’ genoemd. De vaste collectie, bestaat uit grote namen als Turner, Van Gogh, Degas en Mondriaan. Het werk van deze grootmeesters is naast tijdelijke tentoonstellingen te zien op twee verschillende locaties: in Museum de Fundatie in Zwolle en in Kastel het Nijenhuis bij Heino.

KUNSTFANAATJES-PROOF?

 Gratis entree t/m 17 jaar

 Beeldentuin

 Makkelijk bereikbaar met ov

INFORMATIE

Museum de Fundatie
Blijmarkt 20
8011 NE Zwolle
www.museumdefundatie.nl

0572 388188

info@museumdefundatie.nl

 

Kasteel het Nijenhuis
8131 RD Heino/Wijhe
0572 388188

info@museumdefundatie.nl

Openingstijden
Zowel Museum de Fundatie, Kasteel het Nijenhuis en de beeldentuin zijn geopend van dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur.

 

Gesloten: Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag. Geopend: Tweede Kerstdag, Oudejaarsdag, Maandag 2 januari.

Entree
Voor een bezoek aan museum de Fundatie betaal je als volwassene € 11,00. Heb je een Museumkaart? Dan mag je net als kids t/m 17 jaar gratis naar binnen.

Combiticket
Je kunt ook voor € 16,00 een combiticket kopen om zowel Museum de Fundatie als Kasteel het Nijenhuis te bezoeken (uitsluitend op de dag van aanschaf te gebruiken).

Bereikbaarheid
Museum de Fundatie ligt midden in de binnenstad van Zwolle en is gemakkelijk te bereiken met de fiets, auto of het openbaar vervoer.


Met het openbaar vervoer
Kom je met de trein? Museum de Fundatie bevindt zich op loopafstand van het Centraal Station van Zwolle. Volg de looproute via de Stationsweg en de Burgemeester van Roijensingel en je bent binnen enkele minuten bij het museum en de binnenstad.

 

Met de auto
Als je Museum de Fundatie wilt bezoeken, kun je het beste parkeren bij parkeerplaats Emmawijk, net buiten de stadsgracht. Hier kun je zowel overdekt als niet overdekt parkeren. Je kunt ook parkeren bij de Burgemeester Van Royensingel. Bedenk wel, dat je hier niet overdekt kunt parkeren.

 

Met het ov naar Kasteel Nijenhuis
Kom je met de trein? Vanaf station Heino houd je het dorp in de rug, steek je het spoor over en loopt je in zo’n 20 minuten door het bos naar Kasteel Het Nijenhuis (1200 meter). Houd hier rekening mee met kleine kinderen (neem een buggy of goede draagzak mee!)

 

Over het museum
Museum de Fundatie is een prachtig niet-te-missen neoclassicistisch pand dat gebouwd werd tussen 1838 en 1841. Het deed dienst als Paleis van Justitie en bood later onder meer onderdak aan de Rijksplanologische Dienst. In 2005 werd het Paleis in de binnenstad verbouwd tot kunstmuseum, waarna het in 2013 spectaculair werd uitgebreid. De ellipsvormige opbouw op het dak wordt door Museum de Fundatie zelf ‘Het OOG’, of ‘de Wolk’ genoemd (er circuleren tal van ander bijnamen: ‘het ei’, ‘de ufo’, ‘de zeppelin’ of ‘het ruimteschip’). De uitbreiding, een ontwerp van Hubert-Jan Henket (Bierman Henket Architecten), biedt plaats aan twee tentoonstellingszalen met een gezamenlijk oppervlak van bijna 1000m².

 

Collectie
Naast de kunstwerken van grootmeesters als Turner, Van Gogh, Picasso en Mondriaan is de collectie Citroen (van kunstenaar en verzamelaar Paul Citroen) een belangrijk onderdeel binnen de collectie. Met werk van onder anderen Charley Toorop, Jan Sluyters, Karel Appel, en uiteraard Citroen zelf. De collectie en tijdelijke tentoonstellingen zijn te zien op twee verschillende locaties. Behalve in Museum de Fundatie ook in Kastel het Nijenhuis bij Heino. Hannema, de grondlegger van Museum de Fundatie bewoonde dit kasteel van 1958 tot aan zijn dood in 1984. Museum de Fundatie zet zijn werk voort en toont tegenwoordig een deel van zijn omvangrijke collectie in het kasteel.

 

 

Kasteel het Nijenhuis
Kasteel het Nijenhuis, onderdeel van Museum de Fundatie, beschikt over een van de grootste beeldentuinen van Nederland. De beeldentuin toont een doorsnede van de moderne beeldhouwkunst uit de 20e en 21e eeuw. In de siertuin, op de gazons en tussen de bomen van het park rond het kasteel, worden ruim tachtig beelden van gerenommeerde kunstenaars uit binnen- en buitenland tentoongesteld. Onder meer werken van Karel Appel, Mario Negri en Allen Jones zijn te zien in de beeldentuin. De beelden zijn afkomstig uit de collecties van Museum de Fundatie, Beelden aan Zee en de Provincie Overijssel.

 

Kunstfanaatjes-proof?
Op de website van het museum is enkel informatie over schoolbezoek te vinden. Zo worden er voor het basis-, voortgezet en hoger onderwijs interactieve rondleidingen georganiseerd. Maar niets over gezinnen, laat staan over de doelgroep 0-4 jaar. Je kunt wel een kleurplaat van het museum downloaden. In Kasteel het Nijenhuis is wel aanbod voor gezinnen. Hier is er bijvoorbeeld de mogelijkheid om een speelse rondleiding te boeken door Barones van Pallandt.

 

Museum de Fundatie en de beeldentuin rond Kasteel het Nijenhuis zijn goed toegankelijk met een buggy. Het kasteel zelf is zeer beperkt toegankelijk voor buggy’s.

 

Hongerige maagjes
In Museum de Fundatie vind je op de derde verdieping Hannema’s Museumbar. Hier kun je terecht voor een kopje thee of koffie met iets lekkers, een glaasje fris of wijn met een prachtig uitzicht op de historische binnenstad. Let wel: de bar bevindt zich in een museumzaal. Een vaatwasmachine is in deze ruimte geen optie, Hannema’s museumbar maakt gebruik van kartonnen disposables. Drink je liever uit een glazen glas? Tegenover en naast het museum bevinden zich Grand Cafe Public, Cafe Foye en Villa Suikerberg.

Waar kun je tegenwoordig nog in een horecagelegenheid voor onder de 2,00 iets eten. Nou dat kan dus in Hannema’s Museumcafé in Kasteel het Nijenhuis. In een voormalig koetshuis bestel je voor  slechts 1,50 een heerlijke kinderboterham.

 

Shoppen
Op de website is geen informatie over een museumwinkel te vinden.

Heb jij Museum de Fundatie bezocht met kids? Deel jouw ervaring hieronder met ons!