Museum Gouda

MUSEUM GOUDA

De stad Gouda is natuurlijk beroemd om zijn kaas. Maar ook de stroopwafels, kaarsen en pijpen zijn bekende Goudse producten. En voor beeldende kunst, toegepaste kunst en stadshistorische objecten moet je in Museum Gouda zijn. Ook voor kinderen is hier genoeg te beleven. Neem een kijkje in het kindermuseum of loop eens binnen in de oude apotheek en zoek de oude krokodil. En durf je samen met je kids in de donkere kelder rond te dolen?

KUNSTFANAATJES-PROOF?

 Gratis entree t/m 4 jaar

 Er is veel te zien, doen en beleven voor kinderen

 Makkelijk bereikbaar met OV

INFORMATIE

Museum Gouda 
Oosthaven 9 (tevens museumwinkel)
Achter de Kerk 14 (tevens museumcafe)
2801 JX Gouda

  0182 33 10 00

  info@museumgouda.nl

Openingstijden
Dinsdag t/m zondag 11.00 – 17.00 uur

Het museum is op 1 januari, Koningsdag en 25 december gesloten. Op 5, 24 en 31 december sluit het museum om 16.00 uur. Het museum is op maandag gesloten, behalve op Tweede Paas- en Pinksterdag.

 

Entree

Volwassenen: € 1o,00

5 t/m 17 jaar: € 4,00

CJP: € 8,00

Pashouders* en kinderen tot en met 4 jaar: gratis

Bereikbaarheid
Museum Gouda is te vinden tegenover de Sint-Janskerk in het historische centrum van de stad.

Met de trein
Je loopt in 10 minuten van het Station naar Museum Gouda. Vanuit het station sla je linksaf, richting het centrum. Dan loop je een flink stuk rechtdoor. Steek de Kattensingel over en loop over de Kleiweg. Je passeert dan de Markt met het oude Stadhuis. Blijf rechtdoor lopen. Via de Wijdstraat en de Dubbele buurt, kom je uiteindelijk aan op de Oosthaven. Zie routekaart.

Looproute van parkeerplaats Q-Park Bolwerk
Loop de garage uit aan de kant van het centrum, je bent nu op het Nonnenwater. Ga dan naar rechts, de 1e straat weer rechts en loop langs het water op de Hoge Gouwe. Het water is aan je linkerkant, blijf deze weg volgen. Dan volgt er een flauwe bocht naar links. Aan het eind sla je rechtsaf de Westhaven in. Dan de eerste brug links, steek over: hier zie je de St-Jansbrug. Je bent op de Oosthaven, aan je linkerhand vindt je op nummer 9 Museum Gouda.

Bij de aanschaf van een entreebewijs voor Museum Gouda ontvang je bij de museumkassa 20% korting op parkeren bij Q-Park Bolwerk Gouda


Over het museum
Wow wat een prachtig bebouw. Het museum bestaat uit verschillende eeuwenoude panden en is dan ook een potpourri van de rijke Goudse geschiedenis. Als museumbezoeker dwaal je door zalen die ooit bewoond werden door zieken, bejaarden, zwervers en ‘krankzinnigen’. Het museum is gevestigd in het Catharina Gasthuis. Het kreeg deze naam, omdat het gasthuisaltaar gewijd werd aan de heilige Catharina van Alexandrië, patrones van het bisdom Utrecht, waartoe Gouda behoorde. In 1874 kreeg het pand de functie van Stedelijk Museum van Gouda. Het museum beheert een collectie van meer dan 44.000 objecten. Beeldende kunst, toegepaste kunst en stadshistorische objecten.. er is van alles te zien! Prominent zijn de 16e eeuwse altaarstukken, 19e eeuwse schilderijen en een belangrijke collectie Gouds plateel. Pla..whut? Plateel is een soort aardewerk dat qua uiterlijk lijkt op porselein. Naast de vaste collectie worden er wisselende exposities gehouden.

 

 

Kunstfanaatjes-proof?
Ja en nee. Er is van alles te zien, doen en beleven voor kinderen. Ook jonge kinderen hebben het hier flink naar hun zin. Zo is er museumgids Klaasje, kun je een eigen stilleven maken, is er een kliederkelder met ouderwets speelgoed en zijn er genoeg knopjes om lekker op te drukken. Voor oudere kinderen (6+) is er een ontdek-koffertje met een speurtocht (45 minuten) door het hele museum. Praktisch is het iets minder goed ingesteld op de allerkleinsten. Zo is er alleen in de damestoilet een verschoonplek te vinden, is het museumcafé vrij chique en zijn er ook geen buggy’s beschikbaar. Ook is er geen lift in het museum, dus is de bovenste etage niet toegankelijk voor buggy’s en mindervaliden. Voor mensen die de bovenverdieping niet kunnen bezoeken is er een troostprijs: ze kunnen een gratis dvd kijken van de kunstwerken.

Museum Gouda is gedeeltelijk toegankelijk voor buggy’s. Ouders met kinderwagens en mindervaliden kunnen het best gebruik maken van de entree aan de Oosthaven 9. De altaarstukken, de schuttersstukken, de toonzalen met wisseltentoonstelling, de stadsmaquette en de Schatkamer zijn goed bereikbaar. Het Gouds plateel en de Franse/Haagse School zijn moeilijker bereikbaar, er is helaas geen lift in het museum (monumentaal gebouw).

 

Hongerige maagjes
Het museumcafé is gelegen in het cultuur historische kwartier, tegenover de ingang van de Sint Janskerk (Achter de Kerk). Op loopafstand van het stadhuis en het gezellige winkelcentrum van Gouda. Het is dé ideale locatie voor een kop koffie, lunch of Afternoon Tea, maar minder geschikt voor de allerkleinsten. In de zomer is het heerlijk vertoeven op het sfeervolle terras met de indrukwekkende bomen in de ommuurde tuin.

Shoppen
Ook zonder het museum te bezoeken, kun je in de museumwinkel terecht voor mooie boeken over Gouda, keramiek en kunst. Of leuke cadeaus zoals goudkistjes, tassen en kunstvoorwerpen. Voor kinderen zijn er boekjes, leuke kettinkjes en hebbedingetjes. Er is geen online shop.

Ben je weleens met kinderen in Museum Gouda geweest? Deel hieronder je ervaring!