Museum Voorlinden

MUSEUM VOORLINDEN

Museum Voorlinden. Foto door Pietro Savorelli
Foto: Pietro Savorelli      

Stel, je houdt veel… heel veel van kunst. Je houdt zoveel van kunst dat je je huis er mee vol hangt. Maar op een gegeven moment heb je zoveel kunstwerken dat het niet meer allemaal boven de bank past. Dan bouw je een eigen museum. Het overkwam Joop van Caldenborgh. Hij opende de spiksplinternieuwe kunsttempel Voorlinden. Een rechthoekig paviljoen ter grootte van een voetbalveld middenin de natuur. De permanent geïnstalleerde werken in Museum Voorlinden zijn stuk voor stuk belevingskunstwerken. Ze laten zich niet beschrijven, je moet ze ondergaan.

KUNSTFANAATJES-PROOF?

Gratis entree t/m 12 jaar

Belevingskunstwerken

Museumtuinen

INFORMATIE

Museum Voorlinden
Buurtweg 90
2244 AG Wassenaar

 070 51 21 660

info@voorlinden.nl

Openingstijden
Het hele jaar dagelijks geopend van 11 tot 17 uur.

Entree
Volwassenen betalen € 15,00 voor een ticket. Jongeren 13 t/m 18 jaar: € 7,50 Kinderen t/m 12 jaar mogen gratis naar binnen. De Museumkaart is helaas nog niet geldig.

.

Tip: Voorkom extra wachttijd. Boek een online ticket. Je kunt het kaartje printen of op je smartphone laten scannen bij de ingang van het museum. Met het e-ticket hoef je niet langs de kassa en mag je met voorrang het museum in.

 

Bereikbaarheid
Museum Voorlinden ligt in de duinen van Wassenaar, net buiten Den Haag. Het landgoed grenst aan Meijendel, het grootste aaneengesloten duingebied van Zuid-Holland. Het museum is via de Wassenaarse Buurtweg bereikbaar met de auto, het openbaar vervoer en de fiets.

 

Met de fiets
Je fietst vanuit de Haagse binnenstad binnen twintig minuten naar het museum via een prachtige groene route. Vanaf Den Haag Centraal Station volg je eerst een stukje LF4 door het Haagse Bos en langs Paleis Huis ten Bosch. Na het paleis steek je de N44 over en volg je de weg richting Renbaan Duindigt. Direct daarna, voor de golfclub, sla je rechtsaf. Je vervolgt de weg langs Camping Duinhorst, neemt het viaduct over de N4440, waarna je je op de Buurtweg in Wassenaar bevindt. Na 400 meter is links de ingang van Museum Voorlinden.

 

Met het openbaar vervoer
Vanaf NS-station Den Haag Centraal en Leiden Centraal: Neem Veolia bus 43 en 44 naar halte Wittenburgerweg Wassenaar. Vanaf de bushalte is het circa 20 minuten wandelen naar Voorlinden.

 

Met de auto vanuit Den Haag/Rotterdam   Volg de A4 richting Amsterdam. Neem afslag 8 Leidschendam. Volg de N14. Neem afslag Roggewoning. Ga op de rotonde rechtdoor. Neem de eerste afslag links. Je rijdt nu landgoed Voorlinden op.

 

Met de auto vanuit Amsterdam
Volg de A44/N44 richting Den Haag. Neem afslag richting N14/Leidschendam. Sla bij de verkeerslichten rechtsaf richting Den Haag/Scheveningen. Sla linksaf de Landscheidingsweg/N14 op. Neem de eerste afslag Roggewoning/Voorlinden. Ga op de rotonde rechtdoor. Neem de eerste afslag links. Je rijdt nu landgoed Voorlinden op.

 

Parkeren
Wanneer je landgoed Voorlinden op rijdt, is na 500 meter aan de linkerhand parkeergelegenheid P1. Vanaf daar brengt een wandelpad je naar het museum of naar het restaurant. Omdat het museum midden in de natuur is gelegen, is het nog ongeveer 300 meter lopen naar de entree. Extra parkeerplaatsen zijn er bij P2, aan het begin van de oprijlaan.

 

Over het Museum

Voorlinden is een particulier museum voor moderne en hedendaagse kunst op het Landgoed Voorlinden in Wassenaar. De collectie van het museum is de kunstverzameling, bekend als de Caldic Collectie, van directeur Joop van Caldenborgh. Dit is de grootste particuliere kunstcollectie van Nederland. Wat het ontwerp van het nieuwe museumgebouw betreft wilde Van Caldenborgh een museum dat dienend was aan de kunst en niet andersom. De bezoekers van Voorlinden hoeven volgens hem geen kunstkenners te zijn, maar wel vooral kunstkijkers. Wim Pijbes, oud-directeur van het Rijksmuseum Amsterdam werd bij de start de algemeen directeur, zij het van korte duur. Suzanne Swarts, sinds 2006 conservator van de Caldic Collectie, is artistiek directeur.

Museum in het groen

Museum Voorlinden, ligt middenin een 40 hectare tellend natuurgebied en wil zich nadrukkelijk positioneren als Museum & Gardens. Je ziet hier vijf landschappen bij elkaar: bos, oude strandwallen, jonge duinen, weilanden en aangelegde tuinen. De diversiteit aan planten en dieren is uniek. Voorlinden is gevestigd op een Wassenaars landgoed dat teruggaat tot de Romeinse tijd. In het begin van de negentiende eeuw werd hier een park in landschapstijl aangelegd.

 

Restauratieatelier

Moderne kunst brengt soms bijzondere uitdagingen met zich mee als het gaat om conservering, vanwege de vaak ongebruikelijke materialen en kwetsbare oppervlakten. Via een glazen wand kunnen bezoekers van Museum Voorlinden meekijken met het werk van restauratoren.

 

Kunstfanaatjes-proof?

Dit museum maakt vrolijk! Zowel ouders als kinderen. Dit door de visuele, kleurige belevingskunstwerken. En daarnaast net als Museum Kröller-Müller gelegen op zo’n prachtige locatie, waar kunst en natuur elkaar kunnen ontmoeten. Voorlinden ligt tegen de Wassenaarse duinen. Bos, waterpartijen en weide kenmerken het landschap, ofwel genoeg te beleven met kids! Er is nog geen educatief programma, dat wordt komend jaar ontwikkeld. De educatieruimte (waarvan de vloer ook een kunstwerk is) wordt binnenkort in gebruik genomen.

Voeden, verschonen & buggy’s

In de damestoiletten is speciaal een bankje bedacht waar moeders zich kunnen terugtrekken en rustig borstvoeding kunnen geven. In het ruime mindervalidentoilet is een uitklapbaar aankleedkussen. Het museum is gelijkvloers en goed toegankelijk met een buggy. Deze zijn niet te huur in het museum. De brede gangen, ruime zalen en lange zichtlijnen zorgen ervoor dat je ruim van tevoren een inschatting kan maken of iets wel of niet ‘peuter-proof’ is.

Hongerige maagjes

Naast Museum Voorlinden staat een monumentaal landhuis dat aan het begin van de 20e eeuw door de Britse architect R. J. Johnston in Engelse stijl werd gebouwd. Nu is hier het restaurant gevestigd waar je binnen of op het terras met uitzicht op de tuin kunt lunchen of dineren. De menukaart is online downloadbaar en ziet er heerlijk uit: van soepjes, tot sandwiches, Turks brood met geitenkaas en vijgen en gezonde sapjes. Is je kindje niet zo culinair dan kun je hier ook gewoon een tosti met een glaasje melk bestellen. 

 

Shoppen
De museumwinkel heeft een gevarieerd en breed aanbod aan boeken, design en cadeauartikelen, geschikt voor iedere portemonnee.  Op de website valt te lezen dat de curatoren verantwoordelijk zijn voor de keuzes van de winkelproducten. Interessant! De shop staat tevens BOL van de kinderproducten, heel bijzonder voor een kunstmuseum. Van krijtjes, verf en speelgoed tot kinderkunstboeken en kleding.  Helaas is er geen online shop mogelijkheid. De museumwinkel is zonder entreeticket te bezoeken.

Heb jij Museum Voorlinden al met kids bezocht? Deel hieronder jouw ervaring!