9 x kidsproof in Museum Voorlinden

Eigenlijk zijn bijna alle werken bij Museum Voorlinden kidsproof, dit omdat het belevingskunstwerken zijn. Maar natuurlijk is niet alles even geschikt voor de allerkleinsten. Hier tippen we je graag over de 10 tofste werken die je met kinderen kunt bekijken. Succes verzekerd. Wil je meer lezen over onze ervaringen & de absolute no-go’s met kleintjes? Lees dan hier ons blog over het museumbezoek.  

#1. James Turrell, Skyspace, 2016
Speciaal voor Museum Voorlinden ontwierp James Turrell (1943) een Skyspace. Het is een ruimte met een vierkant gat in het dak, waardoor je recht naar boven kijkt en de lucht ziet zoals je deze nog nooit hebt gezien. Voor deze Skyspace heeft de kunstenaar een lichtprogramma samengesteld dat rekening houdt met de schemering in Wassenaar. Het zachte, natuurlijke licht contrasteert met de felle, bijna tastbare kleuren van de lampen. De effecten zijn adembenemend. Helaas is het op dit moment nog niet mogelijk om het complete lichtprogramma te bewonderen, omdat dit moment buiten de reguliere openingstijden valt. Het is wel gewoon even een fijne en rustige ruimte om met kinderen te zitten en ontdekken.

#2. Ron Mueck, Couple under an Umbrella, 2013
Een ouder echtpaar onder een parasol van bovenmenselijk formaat. Gekleed in zwembroek en badpak geniet dit koppel van de zomer. Zijn hoofd op haar dijbeen, zij buigt zich licht en heel vertrouwd over hem heen. De details zijn verbluffend: rimpels en andere minutieuze oneffenheden in de huid, een enkele haar op haar bovenlip. De in AustraliĂ« geboren kunstenaar Ron Mueck (1958) raakte als zoon van een poppenmaker al op jonge leeftijd in de ban van poppen. Hij maakt realistische mensfiguren die hij tot in het kleinste detail uitwerkt. Ze lijken van vlees en bloed, maar door hun schaal zijn ze niet van onze wereld. Voor kinderen zijn deze ‘reuzen-mensen’ natuurlijk hartstikke interessant!

#3. Swimming Pool van Leandro Erlich
Hoelang kun jij onder water blijven in het zwembad? Sowieso is een zwembad in een museum natuurlijk een unicum. Maar dit zwembad is al helemaal bijzonder, zo kun je erin zonder nat te worden. Je snapt wel dat het niet echt een zwembad is, maar een kunstwerk. Voor Museum Voorlinden heeft Leandro Erlich zijn Swimming Pool opnieuw ontworpen. Al eerder liet hij nepzwembaden aanleggen in de Verenigde Staten en Japan. Maar wat is er nu zo bijzonder aan? Het kunstwerk heeft alles wat een normaal zwembad ook heeft: de vorm en diepte, water en een zwembadtrap. Maar op de blauwe ruimte ligt een glazen ‘dak’ met een laagje water van slechts 10 centimeter. Je kunt het werk van twee kanten bekijken: vanaf de zwembad rand van boven Ă©n van onder het water. Zodra er licht op het laagje water valt, zie je schaduwen op de muren en lijkt het zwembad nog echter. Dat zorgt voor een heel surrealistisch beeld van bovenaf!

#4. De mini-lift van Maurizio Cattelan, 2001
Ping! In de verte klinkt een belletje. Een geluid dat even niet thuis te brengen is in een museum. Weer klinkt een ping! Dan ontdek je dat zich onderaan de muur een piepklein liftportaal van kunstenaar Maurizio Cattelan (1960) bevindt. Je zou er bijna aan voorbij lopen. De twee liftingangen komen net iets hoger dan de enkels van een volwassen persoon. Ideaal voor de allerkleinsten om te bekijken. Eén lift schuift open. Er gebeurt verder niets. Een paar seconden later sluiten de deuren weer. De liftcabine verdwijnt naar een onbekende bestemming in Museum Voorlinden.

#5. Jan Sluijters, Maannacht IV, 1912
Gefascineerd door het maanlicht bewonderde Jan Sluijters (1881-1957) vaak het nachtelijke landschap vanuit zijn slaapkamerraam in Laren. In de periode 1910-1912 maakt hij de serie Maannacht-schilderijen, waarvan je hier nummer IV ziet. Het ongewone maanlicht probeert Sluijters op het doek te vangen door de roodtinten waarin de akkers zijn opgezet en complementair contrast te laten vormen met het zinderende groen in de luchtpartijen. Een prachtig kleurrijk werk dat het goed doet bij kinderen. Let op: te zien in de tijdelijke tentoonstelling Full Moon t/m half maart

#6. Richard Serra, Open Ended, 2007-2008
De sculptuur Open Ended van de Amerikaanse kunstenaar Richard Serra weegt maar liefst 216 ton. Het Corten stalen werk is 4 meter hoog, 18 meter lang en 7 meter breed. Het is een kunstwerk vol tegenstellingen: loodzwaar en elegant, industrieel en organisch, statig en speels, hol en bol. Zes gewelfde stalen platen vormen samen een doolhof. Open Ended is een kunstwerk dat je al wandelend moet ervaren, wat een belevenis!

#7. Ugo Rondinone, VIERZEHNTERAPRILZWEITAUSENDUNDELF, 2011
Ugo Rondinone (1964) heeft de afgelopen jaren diverse ronde canvassen gemaakt. De schilderijen zijn gebaseerd op de kenmerken van de dag waarop het werk is ontstaan. Dit werk is vast geschilderd op een stralende dag. Als je erop afloopt lijken de cirkels te gaan draaien en word je als het ware in het werk gezogen – wat een sterk optisch effect! De blurry lijnen maken het bijna hypnotiserend. Spooky! Let op: te zien in de tijdelijke tentoonstelling Full Moon t/m half maart

#8. René Magritte, La malediction, 1931
In het werk La malediction schilderde surrealist RenĂ© Magritte (1898-1967) een prachtig helderblauwe lucht met rustig voorbijdrijvende schapenwolkjes. De hemel staat volledig op zichzelf, ontdaan van een horizon. Dit werk is het eerste en grootste doek van een gelijknamige reeks met de lucht als hoofdthema. La malediction betekent ‘de vloek’, wat alles suggereert behalve dat waar een heldere lucht normaal gesproken symbool voor staat: optimisme, hoop en vrijheid. Het doek op de muur is als een venster waardoor je naar buiten kan kijken, zeer fijn geschilderd. Let op: te zien in de tijdelijke tentoonstelling Full Moon t/m half maart

#9. Adolf Luther, Licht und Materie, 1970
Adolf Luther (1912-1990) leerde het schilderen van zijn vader. Luther speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van de kinetische kunst en Op Art. In zijn werk probeerde de Duitse kunstenaar het onzichtbare zichtbaar te maken. Dat klinkt onmogelijk, maar glas bleek hiervoor het juiste materiaal. Met lenzen en spiegels kon hij het bewegende, veranderende licht vangen. Door hollingen en bollingen in het glas wordt het licht weerkaatst en worden weerspiegelingen vertekend. Het resultaat: een prachtig, spiegel-werk waarbij de kleintjes zeker hun ogen zullen uitkijken. Let op: te zien in de tijdelijke tentoonstelling Full Moon t/m half maart

De presentaties in Museum Voorlinden wisselen regelmatig. Zowel de tijdelijke tentoonstellingen met bruiklenen (3 à 4 keer per jaar), als de presentatie van de eigen collectie (1 à 2 keer per jaar). De Kunstfanaatjes doen hun best om de website up-to-date te houden, het kan echter voorkomen dat een besproken kunstwerk niet te zien is. Op dit moment is de tentoonstelling Full Moon te zien. Deze wordt half maart vervangen voor een nieuwe presentatie met een andere selectie werken uit de collectie.  

Welke kunstwerken vonden jouw kids het leukst in Museum Voorlinden? Laat het ons weten in een reactie hieronder!

 

 


COMMENTS ARE OFF THIS POST