READING

Primeur: baby’s kiezen kunst uit voor hun ouders

Primeur: baby’s kiezen kunst uit voor hun ouders

Baby’s die een kunstwerk voor boven de bank uitkiezen. Het lijkt misschien onmogelijk, maar baby’s hebben wel degelijk een eigen smaak wat beeldende kunst betreft en kunnen dit ook uiten. Op zondagmiddag 17 juni organiseren Kunstfanaatjes en Kunstuitleen Rotterdam de Kinder-Kunstsalon waarin baby’s vanaf vier maanden oud zelf de kunst in huis mogen bepalen. 

Kunstuitleen Rotterdam heeft ruim 10.000 werken in de collectie. Enorme doeken tot kleine werkjes, van abstract tot realistisch, kleurrijk of juist heel ingetogen. Voor iedere smaak en voor iedere ruimte is er iets te vinden. Welke kunstwerken zouden de allerkleinsten aanspreken?  Iwan Smit, Daan van Golden, Iris van Dongen of zouden toch Robert Zandvliet of Erik van Lieshout favoriet zijn?

Baby’s en kunst
Vanaf ongeveer drie á vier maanden oud kunnen baby’s vormen en kleuren onderscheiden. Het bestuderen van interessante vormen, lijnen en kleuren bevordert de neurologische verbindingen in de hersenen en leidt tot een groot observatievermogen. Een stimulerende omgeving is belangrijk voor jonge kinderen, omdat 85% van de hersenen zich ontwikkelen in de eerste paar levensjaren. Ondanks dat jonge kinderen zich nog niet kunnen uitspreken, betekent het niet dat zij geen esthetische voorkeuren hebben. Dat ‘vertellen’ ze ons met hun lichaamstaal. Baby’s fixeren zich bijvoorbeeld op een detail, glimlachen, proberen een werk aan te raken of draaien resoluut hun hoofd weg.


Wetenschappelijk onderzoek
Het feestelijke event op zondag 17 juni in Kunstuitleen Rotterdam is onder andere geïnspireerd op het onderzoek van dr. Kathy Danko-McGhee, voormalig hoofd Educatie van het Toledo Museum in de Verenigde Staten. Haar onderzoek, naar het effect van visuele ervaringen op de cognitieve ontwikkeling van jonge kinderen, waarvoor ze tal van prijzen en onderscheidingen ontving, is de basis voor educatieve programma’s overal ter wereld.

Eerder onderzoek uit 1963 gaf aan dat baby’s het liefst naar gezichten en contrastrijke zwart-wit tekeningen kijken; deze bevindingen worden ook vandaag de dag nog toegepast in babyproducten. Maar inmiddels leven we in een andere tijd. Wat zou de invloed zijn van iPads, televisie en de omgeving waarin een kind opgroeit? Dat onderzocht Danko Mc-Ghee door baby’s overal ter wereld verschillende beelden voor te schotelen, van een kleurrijk abstract schilderij, een zwart-witte tekening tot een foto van de baby zelf en beelden van tekenfilmfiguren Dora the Explorer en SpongeBob SquarePants.


Kunstverzamelaars in de dop
Kunstfanaatjes ontwikkelde vorig jaar de eerste museumtour voor baby’s in Nederland en België. In samenwerking met Kunstuitleen Rotterdam gaan we dit keer een stapje verder en laten baby’s als heuse kunstexperts hun favoriete kunstwerk kiezen. En als ouders een nieuwe boost voor hun huis zoeken, kunnen ze het favoriete kunstwerk van hun baby, al vanaf 4 euro per maand lenen en direct meenemen.

Fotografie Bram Vreugdenhil

Een tour waarin baby’s kunst uitkiezen, is nog niet eerder in Nederland georganiseerd. Tijdens de Kunstsalon krijgen ouders handvatten hoe ze met jonge kinderen naar kunst kunnen kijken. “We praten over kleuren en vormen die we aanwijzen en beschrijven. Ouders zingen een liedje voor hun baby of lezen een klein gedichtje voor. Het is een gezamenlijk avontuur, waarin de interactie tussen ouder & kind centraal staat”, aldus Brigitte Timmermans, directeur van Kunstfanaatjes. Naast de de mini tours worden er ook nog andere leuke activiteiten aangeboden tijdens de Kinder-Kunstsalon zoals een lezing over de waarde van kunst voor baby’s, een voorleeshoek en een creatieve workshop. De Rotterdamse zangeres Daisy Cools komt ook langs en zingt artsy lullabies.

Meer informatie
Datum: zondag 17 juni 
Aanvang: 10.30 tot 13.00 uur 
Prijs: 7,50 euro (gratis voor leden van de Kunstuitleen Rotterdam) inclusief drankjes 
Tickets kun je bestellen via deze link.

Over Kunstfanaatjes
Op 1 januari 2017 werd het online platform Kunstfanaatjes gelanceerd. Met als motto ‘kunst is leuk en je kunt er niet jong genoeg mee beginnen’ heeft de Stichting als doel families en professionals met jonge kinderen (0-5 jaar) te motiveren om een kunstmuseum te bezoeken. Naast het online platform ontwikkelen we educatieve activiteiten zoals Museum Tours voor baby’s en peuters, Museum Meet-Ups voor ouders en workshops op maat. 

Over de Kunstsalon van Kunstuitleen Rotterdam
Kunstuitleen Rotterdam organiseert 4 Kunstsalons per jaar waar bezoekers steeds op een verrassende manier in aanraking komen met kunst. Tijdens deze Kunstsalon wordt het snijvlak tussen kunst en andere disciplines verkend. Vanuit deze nieuwe verbindingen ontstaan er vaak interessante nieuwe inzichten die bezoekers helpen bij het kijken naar kunst. Iedere editie worden er andere gasten uitgenodigd die verdieping geven in het betreffende onderwerp.


Brigitte (37) is de oprichter van Stichting Kunstfanaatjes. Met haar freelance werk richt ze zich op publieksbereik (educatie & communicatie) in de culturele sector. Ook is ze een enthousiast museumdocent. Ze woont samen en en heeft een zoontje, Max van bijna 4 jaar oud.

COMMENTS ARE OFF THIS POST