nijntje museum

NIJNTJE MUSEUM

Nijntje Museum Utrecht. Foto door Ivar Pel.
Foto: Ivar Pel      

Van Utrecht zijn de Kunstfanaatjes fan. Dit omdat er twee super leuke musea tegenover elkaar zitten. Het Centraal Museum en het nijntje museum. Wereldwijd is er één Utrechts kunstwerk beroemder dan de Rietveldstoel en dat is Dick Bruna’s nijntje, het konijntje dat Bruna in 1955 ontwierp. nijntje is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een internationale bekendheid, niet alleen als personage in kinderboeken maar ook als design icoon. Het nijntje museum is dé plek waar de allerjongste museumbezoekers op een speelse manier kennismaken met kunst en cultuur.

KUNSTFANAATJES-PROOF?

Gratis entree t/m 2 jaar

Kindermuseum

Buitenspeeltuin op loopafstand

Makkelijk bereikbaar met OV

INFORMATIE

nijntje museum
Agnietenstraat 2
3512 XB Utrecht
030 2362399

info@nijntjemuseum.nl

Openingstijden
Van dinsdag t/n zondag van 10.00 tot 17.00 uur.

Feestdagen
Het nijntje museum is gesloten op eerste kerstdag, nieuwjaarsdag en Koningsdag. Op tweede kerstdag is het museum geopend.

Entree
Kinderen van 2 tot en met 12 jaar betalen € 8,50 entree (als je tickets van te voren online koopt, betaal je een euro minder). Ouders kunnen voor €2,50 mee naar binnen. Er zijn ook gezinstickets en voor 20 euro heb je een vriendjes-jaarabonnement. Met een Museumkaart mag je gratis naar binnen.


Let op: koop je entreekaartjes bij de kassa van het Centraal Museum. De online tickets kun je in tijdsblokken bestellen. 

 

Combiticket
Het nijntje museum bevindt zich recht tegenover het Centraal Museum. Wij zouden niet adviseren om met kleintjes beide musea op een dag te bezoeken. Maar het is dus mogelijk om een combiticket te kopen, deze is wel geldig op één dag en alleen aan de kassa van het Centraal Museum te koop. Het nijntje museum en de kassa zijn vanaf 10.00 uur open. De zalen van het Centraal Museum zijn vanaf 11.00 uur toegankelijk.

Bereikbaarheid
Midden in het gezellige en goed bereikbare Utrechtse Museumkwartier staat het nijntje museum. In de directe omgeving is beperkte, betaalde parkeergelegenheid. Vanaf station Utrecht Centraal is het ongeveer 20 minuten lopen. Bus 2 stopt voor de deur. Op het plein aan de overkant is ruime parkeergelegenheid voor (bak)fietsen.

Openbaar vervoer
Bus 2 (ringlijn Museumkwartier) vertrekt vanaf station Utrecht Centraal en stopt voor de deur. Je kunt ook de trein naar station Utrecht Vaartsche Rijn nemen, op loopafstand van het Nijntje Museum.

Met de auto
Naast het museum is beperkte mogelijkheid tot (betaald) parkeren. Vanaf de parkeergarages Vaartsche Rijn en Springweg is het circa 10 minuten lopen naar het museum. Het is ook een idee om met de trein te gaan of om je auto vlakbij in de woonwijk te neer te zetten.

Over het museum
Het nijntje museum is de wereld in het klein. In tien themaruimten ontdekken peuters en kleuters stap voor stap de wereld om hen heen. De prentenboeken van Dick Bruna zijn de inspiratie voor deze werelden. Zo is er het huis van nijntje, de dokter, de dierentuin, noem maar op. Kinderen stappen hier écht in de wereld van nijntje en haar vriendjes.
De filosofie van Dick Bruna, de geestelijk vader van nijntje is leidend in het museum. Zijn boeken zijn vertaald in meer dan 40 talen en er zijn bijna 85 miljoen exemplaren verkocht. Samen met nijntje en haar vriendjes gaan peuters en kleuters in het museum zelfstandig op onderzoek uit. Het museum staat garant voor een complete, culturele ontdekkingstocht: actief, receptief en reflectief. Nooit belerend, maar altijd spelenderwijs!

 

Kunstfanaatjes-proof?
Het is nijntje. Uiteraard! Kleintjes vermaken zich hier al snel zo’n twee uur. Het indoor-speeltuin-gevoel heerst wel een beetje, dit kun je voorkomen door op een rustige dag te gaan. Probeer de woensdag, het weekend en de vakanties te vermijden!

 

In het nijntje museum mag je overal borstvoeding geven. Je kunt je buggy achterlaten in de garderobe. Er zijn voldoende verschoonplekken aanwezig. 

Hongerige maagjes
Bij het nijntje museum zelf kun je niet eten of drinken, daarvoor moet je naar het Centraal Museum. Als ouders kun je dus niet even een kopje koffie nuttigen terwijl je kinderen spelen. Wél is er een speciale ruimte in het nijntje museum waar je zelf meegebrachte hapjes en drankjes op kunt eten. Er is veel keuze in bio-sapjes in het museumcafé van het Centraal Museum. Speciaal voor kinderen is er het nijntje broodje met ham, kaas of hagelslag of een nijntje pannenkoek.

Shoppen
Whuuuuut waar is de museumwinkel vol met nijntje merchandise? Daar moet je blijkbaar ook bij het Centraal Museum voor zijn! Maar hier vind je dan ook een gigantisch assortiment nijntje-kadootjes. Van knuffels tot puzzels, van drinkbekers tot T-shirts.

Heb jij het nijntje museum al bezocht? Deel je ervaringen hieronder met ons!