De Hallen: laat de peuter niet los!

Een vakantie is geen vakantie zonder museum. Dus na 2 dagen storm, zeeaquarium, strand en duinen is het de hoogste tijd om weer een stad in te duiken. Haarlem it is. Eerste stop: De Hallen. 

In dit museum voor hedendaagse kunst zijn momenteel drie solotentoonstellingen te zien, van Evelyn Taocheng Wang, Richard Tuttle en Kasper Bosmans: kunstenaars die de moderne samenleving kritisch onder de loep nemen. Alleen om de prachtige locatie op de Grote Markt moet je De Hallen eigenlijk al bezoeken. De tentoonstellingen zijn actueel, maar met half gesloten ogen waan je je op dit plein tegelijkertijd in de zeventiende eeuw.

De tentoonstellingsmakers van de Hallen zoeken ook steeds die verbinding tussen de geschiedenis van Haarlem en de kunst van nu. Het museum is gevestigd in drie rijksmonumentale panden, Vleeshal, de Verweyhal (een voormalige herensociëteit) en daartussenin een voormalig vishuisje dat als entree dient.

Advies van het museum: laat de peuter niet los in het gebouw
We (man, ik en onze dochter Lola van anderhalf) duwen de buggy het museum in. Van de meneer achter de entreebalie krijgen we het advies om vooral de lift te gebruiken en de peuter niet los te laten. De ruimtes op de verschillende verdiepingen worden namelijk vooral verbonden door loopbruggen en trappen. Prachtig, maar levensgevaarlijk voor ons projectiel dat wel kan rennen, niet kan remmen en nog amper diepte of gevaar ziet. Uiteraard sla ik dit advies na 5 minuten in de wind, maar nadat de peuter bewezen heeft om inderdaad binnen één seconde aan de voet van zo’n trap te eindigen ben ik snel genezen.

Dochter is zich van geen kwaad bewust en vermaakt zich prima in de installatie How to Act van Gabriel Lester. In deze installatie lijk je je in de soundtrack van een film te bevinden, alleen zijn de beelden vervangen door bundels gekleurd licht. Hierdoor kun je je bedenken welke beelden de muziek en het licht oproepen. Prima kunstwerk voor een peuter dus, want die reageren overal op, en hier mag het ook nog.

Een ander kunstwerk dat echt tot de verbeelding spreekt  is Ibis and Crane Fishing Lures  van de Belgische kunstenaar Kasper Bosmans. Terwijl Lola probeert om deze kleine vogelachtige vliegjes te leren fluiten, (hopelijk niet met al te veel consumptie tegen de vitrines) probeer ik erachter te komen wat de kunstenaar ermee heeft willen zeggen. De vliegjes zijn geïnspireerd op lokaas voor het vliegvissen. De kunstenaar maakte deze figuurtjes met de hulp van zijn vader en zet zo een oude traditie voort. De sculptuurtjes zijn gemaakt van de veren van Ibissen en Kraanvogels. De kunstenaar koos deze vogels niet zomaar, ze hebben allerlei betekenissen in de klassieke, Egyptische en Europese mythologie. Door de koppeling van diverse lokale en wereldwijde verhalen in deze kleine wezentjes spoort hij de kijker aan om na te denken over tegenstellingen als vooruitgang en traditie en globalisering tegenover je eigen leefwereld. In ieder geval heb ik het idee dat ze in mijn dochters hoofd al een eigen leven leiden.

Evelyn Taocheng Wang’s Tulip Garden is een fijn geschilderde en fragiele installatie. Duizenden kussens van papieren enveloppen verbeelden de dromen van bewoonsters van Begijnenhofjes. En dit is nu typisch een voorbeeld van een kunstwerk waar je als kind héél graag aan wil zitten. Dus snoeren we Lola in en plaatsen we haar voor een videokunstwerk. Altijd goed.

De Hallen is geen museum waar je je kroost meeneemt voor een compleet dagje uit. Het museum richt zich ook meer op een wat ouder publiek, vanaf de middelbare school Maar moet dat altijd? Wat mij betreft niet. De kunst in de Hallen is niet altijd in één blik behapbaar. Blijf maar eens hangen bij de werken waar je kind op ‘aanslaat’. Zo kies je samen waar je langer naar kijkt. Samen maak je verhalen door te kijken.

Kidsproof checklist:

  1. Museumcafé: Nee, maar genoeg in de buurt.
  2. Verschonen enzo: Nee. Maar waar een wil is is een weg.
  3. Vriendelijk: Ja hoor
  4. Tuin: Nee, maar ligt wel aan een groot plein.
  5. Aansprekende kunstwerken: Ja zeker!
  6. Activiteiten/programma gericht op kinderen: Niet gezien.

Bron: tentoonstellingsinformatie De Hallen, website de Hallen

Wat zijn jullie ervaringen in De Hallen met jonge kids? Deel het met ons in een reactie hieronder! 


COMMENTS ARE OFF THIS POST