Museum Voorlinden bestaat 1 jaar

Vorig jaar opende Koning Willem-Alexander museum Voorlinden in Wassenaar. Ter gelegenheid van het éénjarige bestaan geeft het museum een cadeautje weg, want: wie jarig is trakteert! Onder het motto ‘Met Voorlinden kun je niet vroeg genoeg beginnen’ nodigt het museum alle éénjarige baby’s uit om hun papa’s en mama’s mee te nemen voor een gratis bezoek aan het museum. 

Het museum opende vorig jaar op 10 september haar deuren. Directeur Suzanne Swarts vertelt hierover: “Wij zijn verrast door de grote hoeveelheid bezoekers en de vele positieve reacties. Onder deze bezoekers tellen wij ieder weekend minimaal 10 procent bezoekers jonger dan 12 jaar.” Een verklaring voor het hoge aantal jonge bezoekers is volgens Swarts te danken aan de combinatie van kunst en natuur die gezinnen op het landgoed vinden. “Kinderen reageren enthousiast op bijvoorbeeld het zwembad van Leandro Erlich, het ’reuzenechtpaar’ van Mueck en het stalen doolhof van Serra. Na hun museumbezoek kunnen ze buiten spelen.” De actie ter gelegenheid van het eenjarige bestaan geldt van maandag 11 september tot en met zondag 17 september 2017.

1 jaar Voorlinden bij Kunstfanaatjes
Dat Museum Voorlinden populair is bij gezinnen met kinderen is bij ons wel duidelijk. Er is geen museum op Instagram waar (groot)ouders zoveel foto’s met kleine kunstfanaatjes delen. En ook wij schreven veel over onze ervaringen in dit museum: 
– Ons allereerste blog ging over een bezoek aan Museum Voorlinden
– 9 x kidsproof in Museum Voorlinden 
– Tanya bezocht de tentoonstelling SAY CHEESE met haar kleine kunstfanaatjes
– Geraldina bezocht de perspreview van Rodney Graham en zocht uit hoe het was voor de allerkleinsten

Wie jarig is trakteert
Teun (1) nam zijn mama maandagochtend mee naar Voorlinden voor een gratis bezoek. Mama Dominique beschrijft hun bezoek: “It must have been our lucky day. Vandaag spontaan bedacht om naar Museum Voorlinden te gaan. Bestaan ze één jaar. Hoera! Ik las er niets over op de website, maar het bleek dat daarom alle papa’s en mama’s met kinderen tot 1 jaar deze week gratis naar binnen mogen.” 

Baby Teun in “Open Ended” van de Amerikaanse kunstenaar Richard Serra. De sculptuur is is 4 meter hoog, 18 meter lang en 7 meter breed en weegt maar liefst 216 ton! Teun vond het prachtig om een stuk doorheen te kruipen!

“Vanochtend was Teun nog de enige baby in het museum. Wellicht dat het later in de week nog gaat stormlopen. Voor ons was de rust perfect om lekker door het museum te slenteren. Er stonden helaas geen activiteiten voor baby’s op het programma. Teun z’n favoriete kunstwerken waren overduidelijk het zwembad en de muizenlift. Hij vond het prachtig! Voor mij leuk om te zien dat hij blijkbaar al snapt dat er iets in en uit een lift hoort te komen. Het museum is heel baby-proof behalve de ingang naar de tuin. Daar zit zo’n draaihek, paste maar net met de kinderwagen. Maar bij de ingang werd meteen de extra deur voor me opengedaan. Dus daar wordt goed in meegedacht. Wat een cool museum is dit voor kleine kunstfanaatjes. Ook geschikt voor mensen die niet zo superveel met kunst hebben. In dit museum wordt je vanzelf enthousiast!”

Baby Teun in ‘Swimming Pool’ van Leandro Erlich. Een heel bijzonder zwembad, waar je in kunt zonder nat te worden! 

Bezoek jij Voorlinden met een baby deze week? Deel jullie ervaringen met ons! Maak een mooie foto van jouw kleintje in het museum en tag #kunstfanaatjes – wij delen de leukste op onze accounts!

Beeld header
Kunstwerk: Wayne Thiebaud, Bakery Case (1996)
Foto: Bram Vreugdenhil

 


Brigitte (37) is de oprichter van Stichting Kunstfanaatjes. Met haar freelance werk richt ze zich op publieksbereik (educatie & communicatie) in de culturele sector. Ook is ze een enthousiast museumdocent. Ze woont samen en en heeft een zoontje, Max van bijna 4 jaar oud.

COMMENTS ARE OFF THIS POST