Rijksmuseum Amsterdam

RIJKSMUSEUM AMSTERDAM

Rijksmuseum Amsterdam
Foto: John Lewis Marshall      

Oog in oog staan met een echte Rembrandt. Staat dat ook op jouw bucketlist? Dan moet je naar het ‘Rijks’, ook wel hét museum van Nederland genoemd. In het Rijksmuseum kun je een verbazingwekkende reis van de Middeleeuwen tot de 20e eeuw maken. In 2013 opende het Amsterdamse museum de deuren na een fikse verbouwing en verraste iedereen met het adembenemende gebouw en prachtige tentoonstellingen.

KUNSTFANAATJES-PROOF?

 Gratis entree t/m 18 jaar

 Familie rondleiding

 Familie gidsen & kijktips

 Makkelijk bereikbaar met OV

INFORMATIE

Rijksmuseum
Museumstraat 1
1071 XX Amsterdam

020 6747 000

 info@rijksmuseum.nl

Openingstijden
Het Rijksmuseum is alle (!) dagen van het jaar geopend van 9.00 tot 17.00 uur. Het museum is dus ook open tijdens de kerstdagen en op nieuwjaarsdag. Rijksmuseumtuin, Rijksshop en het café zijn zonder entreeticket te bezoeken van 9.00 tot 18.00 uur.

Entree
Volwassenen betalen € 17,50 voor een kaartje. Heb je een Museumkaart? Dan mag je net als kids & jongeren t/m 18 jaar gratis naar binnen. Het is handig om van tevoren een online ticket te kopen, zodat je niet in de rij hoeft te staan bij de kassa. Met een Museumkaart mag je ook gewoon doorlopen.

Bereikbaarheid
Vanaf station Amsterdam Centraal: tram 2 en 5 (halte Rijksmuseum). Vanaf de Amsterdamse Ringweg, de A10: afslag RAI (S109), borden Centrum volgen tot aan Stadhouderskade. In de directe omgeving is betaald parkeren beperkt mogelijk. Er is een bewaakte parkeergarage onder het Museumplein (Q-park, Van Baerlestraat 33b, ingang bij het Concertgebouw.

 

Over het museum
Het Rijksmuseum opende in 1800 haar deuren. Maar niet in Amsterdam zoals nu, maar in het Haagse Huis ten Bosch. De collectie bestond voornamelijk uit schilderijen en historische voorwerpen. In 1808 verhuisde het museum naar het Paleis op de Dam in de nieuwe hoofdstad Amsterdam. Toen later koning Willem I aantrad, kwamen de schilderijen met de nationale prentencollectie in het Trippenhuis aan de Kloveniersburgwal terecht. Het huidige gebouw werd in 1885 in gebruik genomen.

 

Vernieuwd Rijksmuseum
In 2013 is een geheel vernieuwd Rijksmuseum geopend voor het publiek. Gedeeltelijk hersteld in de oorspronkelijke staat zoals architect Cuypers het ontwierp en aangevuld met moderne architectuur die zowel het gebouw als de prachtige collectie nog meer benadrukt. Het Rijksmuseum verbindt mensen, kunst en geschiedenis. Een bezoek aan dit museum is een echte reis door de tijd, waarbij schilderijen, beelden, historische voorwerpen en kunstnijverheid in onderlinge samenhang wordt getoond. Met Rembrandts meesterwerk ‘De Nachtwacht’ als het indrukwekkend middelpunt.

 

Kunstfanaatjes-proof?
De Nachtwacht is een werk waar je mee moet opgroeien. Punt. En eigenlijk was dat nuff said. Zei het niet dat het Rijksmuseum gewoon echt heel kindvriendelijk is. En daar dus veel over te vertellen valt. Het museum organiseert speciale familierondleidingen vanaf 3 jaar, ook zijn er klieder-workshops voor de allerkleinsten en voorleesuurtjes. Voor oudere kids is er ook genoeg te beleven en je kunt ook nog eens je kinderfeestje in het museum vieren. In de Teekenschool experimenteren kinderen met schilderen, fotograferen of ontwerpen tijdens een leuke en leerzame cursus.


In het Rijksmuseum mag je overal borstvoeding geven. Ook hebben ze speciaal ingerichte ruimtes, waar je even rustig kunt zoeken. 
Kinderwagens zijn in alle zalen toegestaan. Ook kun je een buggy lenen (zolang de voorraad strekt) bij de informatiebalie. Kinderen op de rug dragen is niet toegestaan, op de buik wel.  

 

Hongerige maagjes
In het café wordt uitsluitend met pure en eerlijke producten van Nederlandse herkomst gewerkt. De chefs laten zich inspireren door de omgeving, de cultuur en de historie. Het Café in het Atrium van het Rijksmuseum, biedt een geweldig uitzicht op de Passage en is zonder toegangsticket voor iedereen toegankelijk. Het is 365 dagen per jaar geopend. Het Café serveert broodjes, soepen en salades. Ontbijten kan ook in het Café met croissants en verse jus. Naast RIJKS® en Het Café beschikt het Rijksmuseum over twee espressobars in het museum en één espressobar in de tuin.

Shoppen
Van Playmobilpoppetjes van de Nachtwacht, interessante boeken tot de mooiste servetten. De winkel van het Rijksmuseum is de beste plek om je cadeaus voor de feestdagen in te slaan, voor je kids, een theedoek voor je schoonmoeder, er is voor ieder wat wils! En je kunt ook online shoppen.

Ben jij al met je kinderen naar het Rijksmuseum geweest? Hoe vonden ze het?