READING

5 x kidsproof in het Stedelijk Museum Amsterdam

5 x kidsproof in het Stedelijk Museum Amsterdam

Het Stedelijk Museum heeft een gigantische verzameling moderne en hedendaagse kunst. Belangrijke kunststromingen zoals Bauhaus, Amsterdamse School, De Stijl, CoBrA, abstract-expressionisme, popart, minima art en conceptuele kunst zijn hier vertegenwoordigd. Maar pffff so many choices & so little time. Welke kunstwerken zijn nu geschikt en leuk om met kinderen te bekijken? Kunstfanaatjes helpt je graag een handje en tipt je over de 5 tofste werken die je met kleintjes kunt bekijken. Je hoeft niet alle werken af te lopen, kies er gewoon een paar uit. Want regel 1 in het bezoeken van musea blijft naar mijn mening: houdt het kort!

#1. Karel Appel – Vragende kinderen, 1949
Uiteraard mag deze beroemde Nederlandse kunstenaar niet ontbreken aan onze must-see lijst. Beroemd vanwege zijn werk, maar het was vooral het flamboyante gedrag van Karel Appel dat ervoor zorgde dat hij vaak onderwerp was in de roddelbladen. Als we naar het werk kijken, zijn we even verward. Zien we nu een schilderij of een beeld? Het lijkt op een combi; op het titelkaartje staan de materialen hout en verf genoemd. Het werk hangt achter glas ter bescherming, omdat het van afvalmaterialen is gemaakt is het erg kwetsbaar. Appel gebruikte vaak het thema Vragende kinderen in zijn kunstwerken. Dit kwam elke keer terug omdat hij veel moest denken aan hoe hij vlak na de oorlog hongerige kinderen in het verarmde Duitsland zag bedelend om eten. Dat maakte veel indruk op hem. Jonge kinderen voelen zich vaak aangetrokken tot het kleurrijke werk van Appel.


© Karel Appel Foundation, c/o Pictoright Amsterdam/Stedelijk Museum Amsterdam 

Vergeet in het Stedelijk ook geen kijkje te nemen in de Appel-bar (zaal 0.16), de voormalige koffieruimte van het museum. In 1951 veranderde Karel Appel de koffiebar van het museum in een driedimensionaal schilderij. Van deuren tot stopcontacten, alles werd geïntegreerd in een levendige voorstelling met kinderen en dierfiguren. 

#2. Martial Raysse, Peinture à haute tension, 1965
Wat een mooie mond! Er is niet om dit enorme vrouwenportret heen te kijken: een grote uitgeknipte foto en lippen van neonlicht. Het werk van Raysse wordt gerekend tot het nouveau réalisme en de popart. Met zijn neonkleuren en vrouwenportretten onderscheid hij zich flink van zijn andere Popart-vriendjes in dezelfde zaal.


Martial Raysse, Peinture à haute tension, 1965, c/o Pictoright Amsterdam

#3. Roy Lichtenstein, As I Opened Fire, 1964
BRATATATATA! Wat een tof werk. As I Opened Fire is een drieluik over een vliegtuig-gevecht met felle primaire kleuren, omlijnd door dikke zwarte contouren. “Vliegtuig!”. Peuters herkennen heel goed wat er opstaat. Lichtenstein gebruikte afbeeldingen uit de populaire cultuur. Hij verwerkte deze in een artistieke context door ze uit te vergroten, aan te passen en op doek te schilderen. Zo liet hij de grens tussen hoge en lage kunst vervagen. Met oudere kids kun je hier vast al goed praten over of een stripverhaal kunst kan zijn.


© Estate of Roy Lichtenstein, c/o Pictoright Amsterdam / Stedelijk Museum Amsterdam

#4. Picasso, Dora met vishoed, 1942
De omstreden, verguisde en bejubelde kunstenaar wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke kunstenaars van de twintigste eeuw. In 1942 schilderde Picasso deze vrouw, zijn muze Dora, met vishoed. Toenmalig directeur van het museum Willem Sandberg had in die tijd wel wat overtuigingskracht nodig om van de gemeente Amsterdam toestemming tot aankoop van deze Picasso te krijgen. Een leuk werk om met kleintjes naar te kijken! Let op: dit werk is nog t/m 8 januari te zien

#5. Marc Chagall, Zelfportet met zeven vingers, 1912-1913
Wat hoeveel? Zeven vingers? Wat een gekkigheid. Kinderen vinden het vaak leuk als er iets niet helemaal klopt. Hoeveel vingers heb jij dan zelf? Chagall maakte het zelfportret na zijn verhuizing van Rusland naar Parijs. Door het raam zie je als je goed kijkt de Eifeltoren. Maar hij schildert er ook Russische taferelen op. Zou hij heimwee hebben gehad? Het werk van Chagall is dromerig en tegelijkertijd heel uitbundig. Zijn beroemde collega Picasso zei eens over hem ‘Chagall is de enige kunstenaar die nog weet wat kleur is’.

Wil je meer lezen over onze ervaringen & de absolute no-go’s met kleintjes in het Stedelijk Amsterdam? Lees dan ons blog over het museumbezoek!

Welke kunstwerken in het Stedelijk vind jij het meest kids-proof? Vertel het ons hieronder in een reactie! 


COMMENTS ARE OFF THIS POST