Stedelijk Museum Schiedam

STEDELIJK MUSEUM SCHIEDAM

Stedelijk Museum Schiedam
Foto: Johan Bakker      

Schiedam is bekend om de jenever, maar de kunst is hier ook niet te versmaden. Zo hangt het Stedelijk Museum Schiedam vol met kleurrijke dieren en fantasiefiguren. Dit zijn typische CoBrA-kunstwerken, die behoren tot de belangrijkste kerncollectie van het museum. Deze kunstvorm heeft overigens niets te maken met de gevaarlijke slangensoort, maar met kunstenaars zoals Karel Appel, Constant & Corneille die de kunstwereld na de Tweede Wereldoorlog flink probeerden op te schudden.

KUNSTFANAATJES-PROOF?

 Gratis entree voor kinderen

 Speciale kindertentoonstelling

 Peuterrondleiding

 Veel kinderactiviteiten

 Makkelijk bereikbaar met OV

INFORMATIE

Stedelijk Museum Schiedam 
Hoogstraat 112
3111 HL Schiedam
www.stedelijkmuseumschiedam.nl

 010 246 3666
 info@stedelijkmuseumschiedam.nl

Openingstijden
Dinsdag t/m zondag 11.00 – 17.00 uur.

Feestdagen
Eerste en Tweede Paasdag geopend
Eerste en Tweede Pinksterdag geopend
Tweede Kerstdag geopend
Gesloten op Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag

 

 

Entree
Volwassenen betalen € 9,00 voor een entreeticket. Met een Museumkaart mag je gratis naar binnen net als kinderen t/m 12 jaar. Jongeren van 13 t/m 17 jaar betalen € 4,50. Je kunt ook een gezinsticket kopen voor € 18,00 (maximaal 4 kinderen gratis met twee volwassenen).

.
Combitickets
Een S’DAM museumticket (dagkaart Stedelijk Museum Schiedam, Jenevermuseum, Museummolen De Nieuwe Palmboom) koop je voor € 15,00.

Bereikbaarheid
Het museum is zowel met de auto als met het openbaar vervoer goed te bereiken.

 

Te voet
Vanaf Station Schiedam loop je de Singel af, steekt het Stadserf in de lengte over en loopt de Lange Kerkstraat in. Doorlopen tot aan de Grote Markt met het stadhuis aan de rechterkant. Aan het einde ga je linksaf de Hoogstraat in. Na circa 300 meter zie je het museum aan de linkerkant.

 

Openbaar vervoer
Bus 51, 54, 55, 89: halte Koemarkt
Tram 21, 24: halte Koemarkt
Metrolijn A/B/C richting Schiedam centrum: halte Parkweg


Met de auto
Vanuit Gouda – Rotterdam
Op de snelweg A20 neem je de afslag Schiedam, richting Centrum (’s Gravelandseweg). Je rijdt door tot aan de derde stoplichten. Hier ga je rechtsaf. Direct na de bocht naar links is aan de rechterkant de parkeergarage. Deze parkeergarage verlaat men richting Albert Heijn. Bij het verlaten van de hal naar rechts: dit is de Lange Kerkstraat. Doorlopen tot aan de Grote Markt met het stadshuis aan de rechterkant. Aan het einde ga je linksaf de Hoogstraat in. Na circa 300 meter zie je het museum aan de linkerkant.


Vanuit de Benelux
Op de snelweg A20 neem je de afslag Schiedam, richting Centrum (’s Gravelandseweg). Je rijdt door tot aan de derde stoplichten. Hier ga je rechtsaf. Direct na de bocht naar links is aan de rechterkant de parkeergarage. Deze parkeergarage verlaat men richting Albert Heijn. Bij het verlaten van de hal naar rechts: dit is de Lange Kerkstraat. Doorlopen tot aan de Grote Markt met het stadshuis aan de rechterkant. Aan het einde ga je linksaf de Hoogstraat in. Na circa 300 meter zie je het museum aan de linkerkant.

 


Let op: in de directe omgeving van het Stedelijk Museum Schiedam kan alleen betaald (chippen) geparkeerd worden. Parkeren kan ook in Parkeergarage De Nieuwe Passage, Koemarkt (kruising Broersvest – Rotterdamsedijk) of ABC-parkeergarage (Kreupelstraat).

 

Over het museum
Het Stedelijk Museum Schiedam verzamelt en exposeert sinds de jaren vijftig moderne en hedendaagse Nederlandse kunst. Al in 1954 besluit het museum zich toe te leggen op het verzamelen van werk van ‘thans levende kunstenaars’. Het museum is dan een van de eerste in Nederland dat kunst verzamelt van kunstenaars van de CoBrA groep. Het Stedelijk Museum Schiedam heeft twee collecties: de Collectie Nederlandse kunst vanaf 1945 en de Cultuurhistorische collectie. Het museum is gehuisvest in het voormalige Sint Jacobs Gasthuis aan één van de oudste dijken van Schiedam: de Hoogstraat. Het gebouw was oorspronkelijk een gasthuis voor arme bejaarden (dat was je toen al vanaf je 40e!) en zieken. Eind 2013 is het entreegebied verhuisd naar straatniveau.

 

Koerswijziging
Het jaar 2015 stond voor het museum in het teken van grote veranderingen. Een koerswijziging was nodig doordat het museum in 2014 een grote lening had ontvangen van de gemeente en een slecht financieel jaar beleefde. Vanuit een eigentijds cultureel ondernemerschap is het museum nu gericht op (lokale) samenwerking, op ontwikkeling met partners in de stad en op binding met Schiedam en haar inwoners.’ Het doel hiervan is de ontwikkeling van een zichtbaar museumkwartier en een sterke culturele sector.

 

Kunstfanaatjes-proof?
In de jaren 60 vonden er al kunstklassen plaats in het atelier van het Stedelijk Museum Schiedam, waarbij kinderen en volwassenen kennis maken met verschillende creatieve technieken. Tegenwoordig kun je ook meedoen met de zogenoemde Kunstklas op zaterdagochtend, deze is er voor volwassenen en voor kids vanaf 6 jaar.

 

Allerkleinsten
Zelf doen! Zegt jouw peuter dit ook zo vaak? Naast de rondleidingen voor het basis- en voortgezet onderwijs heeft het museum ook een speciale peuter kunsttour (vanaf 2 jaar) ontwikkeld met de naam Zelf doen, waarbij kleuren en dieren centraal staan. Na de wandeling mogen de kleintjes in het atelier een eigen kleurrijk fantasiefiguur verven. De Kunstfanaatjes zijn heel enthousiast over deze tour. Helaas lazen we dat deze tour alleen in groepsverband te boeken is – dus niet voor individueel bezoek.

Hongerige maagjes
Het is goed vertoeven in het Museumcafé van dit museum. Op de tafels liggen rollen tekenpapier met kleurtjes erbij. En als ouders hoef je je ook niet scheel te betalen aan een bammetje pindakaas of chocoladepasta voor je kleine kunstfanaatje, want hier geldt: het ‘pay what you want’ principe. Het is voor het eerst dat een Nederlands museum hiermee experimenteert. Bezoekers kunnen zelf koffie en thee pakken en samen aan lange tafels een boterham smeren. Alle producten zijn lokaal zoals Het Vlaamsch Broodhuys, De Bonte Koe en Expreszo.

Shoppen
Los van een museumbezoek kun je de winkel bezoeken voor originele cadeautjes in uiteenlopende prijscategorieën. In de winkel zijn diverse kunstboeken verkrijgbaar, waarbij het aanbod meestal wordt aangepast aan de lopende tentoonstellingen. Naast boeken en designproducten zijn er ansichtkaarten, affiches en servies van de eigen collectie en van lopende tentoonstellingen.

Heb jij Museum Schiedam al eens met kleintjes bezocht? Deel hieronder jouw ervaringen met ons!