READING

VLOG: Yuziana bezoekt tentoonstelling NDSM-werf

VLOG: Yuziana bezoekt tentoonstelling NDSM-werf

Yuziana (5) trotseert kou, wind en regen, om de ‘For Keeps / Om te Houden’ openlucht fototentoonstelling van Jaap Scheeren te bezoeken. De hele NDSM-werf staat vol levensgrote, sprookjesachtige foto’s en toont de creativiteit van de historisch rauwe havenplaats, tot de culturele broedplaats dat het nu is. 
 
Persoonlijke rondleiding
De kunstenaar zélf – Jaap Scheeren (1959) – verzorgt de rondleiding, langs de foto’s die nog maar nét opgeplakt waren. Bij één foto heeft ie flink wat plaksel gemorst, maar ach… dat regent vanzelf wel weg. 
 
 
Monument voor de tijdelijkheid
Het NDSM terrein is één van de meest charismatische plekken van de stad Amsterdam. De weidsheid, industriële gebouwen en de ruige, wat ongeregelde sfeer van de openbare ruimte steken af tegen de pittoreske wijken aan de zuidzijde van het water en de geordende buurten eromheen. Maar die creativiteit gaat binnenkort verloren, in de vele nieuwbouwplannen van de gemeente Amsterdam.  In opdracht van Stichting NDSM-werf zwierf Jaap Scheeren enkele maanden door het gebied, leerde de plek en haar gemeenschap kennen en ontwikkelde het project ‘For keeps / Om te houden’, dat gezien kan worden als een monument voor de tijdelijkheid.
 

Grootstedelijke Sprookjes
Het werk  heeft een unieke, sprookjesachtige kwaliteit. Tijdens verkenningen ontstaan wonderlijke scenario’s, die hij vervolgens in scène zet. Als dit verhaal dan goed en wel in gang is gezet, doet de kunstenaar iets vreemds: hij zet als het ware een stap naar achteren en doet net alsof hij niks meer dan een voorbijganger is. Scheeren’s landschapsportretten tonen op haast terloopse wijze de unieke kwaliteit van de NDSM als plek voor verbeelding. De fotoserie For Keeps / Om te Houden wordt gepresenteerd op het NDSM terrein en is aan de hand van een plattegrond te bezoeken. De plattegrond is verkrijgbaar op verschillende locaties en hier ook digitaal in te zien: plattegrond.

 
 
 
 
 
 
 
 
  
Feestje in SEXYLAND
Na de rondleiding geeft kunstenaar Jaap Scheeren nog een leuk feestje in Sociëteit SEXYLAND, een tijdelijke horeca-ruimte die zich per dag verhuurt aan allerhande creatieve initiatieven. Er zijn best veel kinderen aan het spelen, rennen en dansen. En ééntje – Yuziana natuurlijk – doet lekker gek met drie kleuren schmink en een kapot laken.

De tentoonstelling van Jaap Scheeren is nog tot en met 1 maart 2018 te zien. 

Yuziana bezoekt bijna elke week een museum, galerie of atelier. Samen met haar vader Carl, die de videografie en montage voor z’n rekening neemt. Heb je een tip voor een volgende tentoonstelling voor hen? Plaats die dan in een reactie hieronder!

Yuziana (5) is de dochter van videograaf Carl en zijn vrouw Veronika. Ze is dol op kunst. Dit enthousiaste kunstfanaatje bezoekt al sinds dat ze een peuter is elke week één of meer musea, galeries en ateliers, en maakt daar samen met haar vader de prachtigste video-reportages van.

COMMENTS ARE OFF THIS POST