READING

Een blauw paard, een gele koe en (heel) veel lijm

Een blauw paard, een gele koe en (heel) veel lijm

Filosoferen over kunst met peuters en kleuters is echt niet zo moeilijk. Jonge kinderen zitten nog niet vast in denkkaders en fantaseren graag met je mee. Het blauwe paard (2012) is een mooie aanleiding voor zo’n gesprekje en een creatieve opdracht. De prachtige collages van Eric Carle, bekend van klassiekers als Rupsje Nooitgenoeg en de Spin die het te druk had, prikkelen de fantasie.

“Misschien vindt hij blauw een mooie kleur? Misschien heeft hij geen bruine verf? Weet hij niet hoe je een paard schildert? Of is het een héél snel paard?”

Het blauwe paard
De kleine kunstenaar in Het blauwe paard schildert alle dieren in felle, ongewone kleuren. Het prentenboek heeft weinig tekst, maar een duidelijke boodschap. Carle wil kinderen aanmoedigen creatief te zijn: “Alles kan en mag in de kunst. Er zijn geen goede of foute kleuren”.

Eric Carle zélf liet zich weer inspireren door een andere kunstenaar: de Duitse expressionist Franz Marc (één van de oprichters van De Blauwe Ruiter). Carle groeide op in Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog, waar alle moderne kunst was verboden. Alleen realistische kunst was échte kunst volgens de nazi’s. Op de middelbare school liet een docent Carle toch één van deze verboden kunstwerken zien: Het blauwe paard van Franz Marc. Het maakte diepe indruk. Het boek is dan ook een hommage aan hem.

Na het voorlezen is mijn eigen driejarige kunstenaar in de dop meer onder de indruk van de gele koe, dan het blauwe paard: “Omdat het een hele blije koe is”. Zo simpel kan het zijn. Die heeft de kleurensymboliek van Franz Marc aardig begrepen.

Hij kiest een aantal kleuren vloeipapier en begint naar hartenlust te scheuren en te knippen. En maakt vervolgens met héél véél lijm een collage, net als Eric Carle. De blije gele koe krijgt een lijf, een kop en grote oren en uiers. Met krijt tekent hij de ogen en staart. Zijn poten passen er helaas niet helemaal op. “Maar dat geeft niet, want hij is toch blij. En bij kunst kan alles. Toch, mam?”

Een blije koe, een blij kind en een blije mama…

Wat vind jij van Het blauwe paard? Werkt het bij jouw kleine kunstfanaatje ook voor een leuke creatieve opdracht? Deel het met ons in een reactie hieronder!


Danielle (42) is de moeder van de driejarige Boaz. Opgeleid als leerkracht basisonderwijs en werkzaam als remedial teacher bij een schoolbegeleidingsdienst. Danielle is altijd op zoek naar bijzondere activiteiten voor jonge kinderen op het gebied van cultuur en natuur. Ze is de auteur van het boek ‘Babyspel’ (maart 2016, Uitgeverij SNOR) met 59 originele spellen voor baby's van 0-2 jaar.

COMMENTS ARE OFF THIS POST