READING

Do try this at home: creatief met Tullet

Do try this at home: creatief met Tullet

Verrassend vormgegeven, vol fantasie en vooral héél interactief. Zo zou ik de boeken van kinderkunstenaar Hervé Tullet omschrijven. Maar ís Kleuren eigenlijk wel een boek? Of toch een spel? Tullet zélf noemt zijn jonge lezers liever: spelers. Een boek van zijn hand nodigt direct uit tot actie. Raak de stip aan, wrijf over de strepen of schud het boek goed door elkaar. Doe je wat het boek vraagt, dan zie je op de volgende pagina het resultaat. Voor kinderen is het effect magisch. Vol verwachting slaan ze elke bladzijde om.


Neem met je vinger een beetje blauw… en aai het gele bolletje
Het concept van zijn boeken lijkt misschien simpel, maar is geniaal. En wil je je peuter met kunst laten kennismaken, dan zijn ze wat mij betreft een ‘must’ in je boekenkast. (Of je leent ze natuurlijk gewoon in de bibliotheek). Je hebt de keuze uit verschillende onderwerpen: van kleuren mengen tot een 3D kunstwerk maken. Ook leuk om een keer samen te lezen ter voorbereiding op een museumbezoek.


Uitgeverij Lemniscaat heeft sinds kort een nieuw fonds, dat specifiek kunstboeken voor kinderen op de markt brengt. Zo is het nieuwste boek van Tullet nu ook in het Nederlands verkrijgbaar: Kunstworkshops voor kinderen (3+).Over de hele wereld geeft Hervé Tullet kunstworkshops aan kinderen – nu eens voor een klas, dan weer voor honderden kinderen tegelijk op een dorpsplein. In dit boek staan elf van zijn mooiste workshops. Tullet is in zo’n les de regisseur van een bijzonder creatief en dynamisch spel. In dit boek legt hij uit hoe jij als (groot)ouder of leerkracht die rol ook kunt spelen.


Do try this at home
Boaz (3) en ik gingen direct aan de slag met De grote verkeerschaos. En ja, het werkt! Ook gewoon thuis met zijn tweeën op een regenachtige ochtend. Meer dan zo’n grote rol tekenpapier van het Zweedse woonwarenhuis, een paar kwasten en wat plakkaatverf heb je niet nodig. De uitleg is duidelijk en de tips inspirerend. “De energie en het plezier die ontstaan door het reizen met een kwast zijn belangrijker dan een ‘leuk’ eindproduct, schrijft Tullet.


Psst…niet zeggen tegen Hervé, maar wij zijn stiekem best tróts op ons kleurrijke werkstuk.

Mijn Tullet top-3: 

  1. Kleuren (2014)
  2. The Game of Mix-Up Art (2011)
  3. Kunstworkshops voor kinderen (2017)

Welk boek van Tullet is jouw favoriet? Deel het met ons hieronder! 

 

 

 


Danielle (42) is de moeder van de driejarige Boaz. Opgeleid als leerkracht basisonderwijs en werkzaam als remedial teacher bij een schoolbegeleidingsdienst. Danielle is altijd op zoek naar bijzondere activiteiten voor jonge kinderen op het gebied van cultuur en natuur. Ze is de auteur van het boek ‘Babyspel’ (maart 2016, Uitgeverij SNOR) met 59 originele spellen voor baby's van 0-2 jaar.

COMMENTS ARE OFF THIS POST